Recept

Vydatná cizrnová polévka – bez mouky, přesto hustá

Další varianta cizrnové polévky. Nebudete potřebovat žádnou mouku, přesto docílíte husté polévky.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tato verze cizrnové polévky je hodně sytá. Smetanové polévky obecně jsou vydatné. Přesto ji můžete pár kroky trochu odlehčit a udělat o něco zdravější. Nepoužijte k zahuštění žádnou mouku, vyberte kvalitní uzeninu (nepřežeňte to s množstvím) a jako smetanu použijte místo 30% smetany tu zakysanou nebo nějakou rostlinnou verzi.

Díky kombinaci smetany a papriky polévka chutí připomíná známou „frankfurtskou“, tato je ale hodnotnější o zdravou luštěninu cizrnu.

Budete potřebovat

  • Uvařenou cizrnu
  • Cibuli
  • Olivový olej
  • Brambory nakrájené na kostičky
  • Smetanu – zakysanou, nebo rostlinnou
  • Kousek kvalitní uzeniny – vegetariáni mohou nahradit uzeným tempehem
  • Červenou papriku
  • Petrželku na ozdobu

Postup

  1. Cizrnu nechte přes noc namočit, pak vodu slijte a v nové vodě uvařte do měkka. V papiňáku ji máte uvařenou za cca 40 min, v klasickém hrnci to trvá max 1,5 hod. K cizrně můžete přidat trochu kmínu, bobkový list. Solit by se měla až v polovině varu z důvodu lepšího měknutí.
  2. Na olivovém (nebo jiném vhodném) oleji osmahněte cibuli.
  3. Přidejte sladkou papriku, krátce promíchejte, přidejte cizrnu a zalijte vývarem, ve kterém se cizrna vařila.
  4. Přidejte na kostičky nakrájené brambory. Polévka by měla být v tuto chvíli dost hustá. Část hustého obsahu totiž budete odebírat na zahuštění polévky.
  5. Vše nechte vařit do změknutí brambor.
  6. Přidejte smetanu. Rostlinnou můžete vlít rovnou, tu kysanou je dobré předem trochu rozmíchat s trochou tekutiny.
  7. Uvařenou cizrnu a brambory naběračkou odeberte do jiné nádoby i s vodou z hrnce a tyčovým mixérem umixujte na kaši.
  8. Vzniklou hmotu nalijte zpátky do polévky a dle „situace“ dohustěte, případně dořeďte.
  9. Dle libosti dochuťte.

Pokud máte cizrnu rádi, můžete také zkusit [hladkou cizrnovou polévku](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/cizrnova-polevka-s-chlebovymi-krutony “hladkou cizrnovou polévku”) nebo [cizrnový guláš](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/cizrnovy-gulas “cizrnový guláš”)

TIP

Cizrny vždy uvařím rovnou celý pytlík (500g) a pak už je připravená k rychlému použití. Část dáte do polévky a část si můžete nechat na druhý den třeba do těstovin nebo udělat karbanátky. Uvařenou cizrnu je možné i zamrazit a v případě potřeby trochu odebrat třeba do zeleninové polévky nebo bramboračky.

Uzeninám je samozřejmě nejlepší se vyhýbat, když ji ale chcete občas do nějakého receptu použít, je dobré zaměřit se na kvalitu toho, co kupujeme. I mezi uzeninami existují obrovské rozdíly. Čím méně aditiv a čím více masa v uzenině, tím lépe. Stačí se začíst do složení. Také jde o celkové množství uzeniny. Když pro samou uzeninu nepůjde v polévce vidět cizrna, tak je to špatně. Pár kousků na „ovonění“ ale jídlu dodá šmrnc.

A když máte v polévce takové dvě skvěle zahušťovací suroviny, jako jsou brambory a cizrna, tak opravdu není nutné přidávat mouku.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...