Tato verze cizrnové polévky je hodně sytá. Smetanové polévky obecně jsou vydatné. Přesto ji můžete pár kroky trochu odlehčit a udělat o něco zdravější. Nepoužijte k zahuštění žádnou mouku, vyberte kvalitní uzeninu (nepřežeňte to s množstvím) a jako smetanu použijte místo 30% smetany tu zakysanou nebo nějakou rostlinnou verzi.
Díky kombinaci smetany a papriky polévka chutí připomíná známou „frankfurtskou“, tato je ale hodnotnější o zdravou luštěninu cizrnu.
Budete potřebovat
- Uvařenou cizrnu
- Cibuli
- Olivový olej
- Brambory nakrájené na kostičky
- Smetanu – zakysanou, nebo rostlinnou
- Kousek kvalitní uzeniny – vegetariáni mohou nahradit uzeným tempehem
- Červenou papriku
- Petrželku na ozdobu
Postup
- Cizrnu nechte přes noc namočit, pak vodu slijte a v nové vodě uvařte do měkka. V papiňáku ji máte uvařenou za cca 40 min, v klasickém hrnci to trvá max 1,5 hod. K cizrně můžete přidat trochu kmínu, bobkový list. Solit by se měla až v polovině varu z důvodu lepšího měknutí.
- Na olivovém (nebo jiném vhodném) oleji osmahněte cibuli.
- Přidejte sladkou papriku, krátce promíchejte, přidejte cizrnu a zalijte vývarem, ve kterém se cizrna vařila.
- Přidejte na kostičky nakrájené brambory. Polévka by měla být v tuto chvíli dost hustá. Část hustého obsahu totiž budete odebírat na zahuštění polévky.
- Vše nechte vařit do změknutí brambor.
- Přidejte smetanu. Rostlinnou můžete vlít rovnou, tu kysanou je dobré předem trochu rozmíchat s trochou tekutiny.
- Uvařenou cizrnu a brambory naběračkou odeberte do jiné nádoby i s vodou z hrnce a tyčovým mixérem umixujte na kaši.
- Vzniklou hmotu nalijte zpátky do polévky a dle „situace“ dohustěte, případně dořeďte.
- Dle libosti dochuťte.
Pokud máte cizrnu rádi, můžete také zkusit hladkou cizrnovou polévku nebo cizrnový guláš
TIP
Cizrny vždy uvařím rovnou celý pytlík (500g) a pak už je připravená k rychlému použití. Část dáte do polévky a část si můžete nechat na druhý den třeba do těstovin nebo udělat karbanátky. Uvařenou cizrnu je možné i zamrazit a v případě potřeby trochu odebrat třeba do zeleninové polévky nebo bramboračky.
Uzeninám je samozřejmě nejlepší se vyhýbat, když ji ale chcete občas do nějakého receptu použít, je dobré zaměřit se na kvalitu toho, co kupujeme. I mezi uzeninami existují obrovské rozdíly. Čím méně aditiv a čím více masa v uzenině, tím lépe. Stačí se začíst do složení. Také jde o celkové množství uzeniny. Když pro samou uzeninu nepůjde v polévce vidět cizrna, tak je to špatně. Pár kousků na „ovonění“ ale jídlu dodá šmrnc.
A když máte v polévce takové dvě skvěle zahušťovací suroviny, jako jsou brambory a cizrna, tak opravdu není nutné přidávat mouku.
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.