Recept

Vychytané francouzské brambory

Francouzské brambory plné výrazné chuti. Nahoře do zlatova zapečené, uvnitř smetanově vláčné. O poslední porci je vždy rvačka.🙂

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

V tomto duchu dělá francouzské brambory moje maminka. Vždy tak nějak od oka. Držela jsem se jejího postupu a zapsala množství ingrediencí, které se mně osvědčilo.

Tento recept je tradiční, tedy s uzeným masem nebo šunkou a s tučnou smetanou.

V jednom z dalších receptů pak představím vegetariánskou alternativu.🙂

 Ingredience

  • 1 kg brambor uvařených ve slupce
  • 3 vejce uvařená na tvrdo
  • 250 g kvalitního uzeného masa nebo šunky
  • 2 větší cibule
  • 200g kelímek 30-33% smetany
  • 250 g mraženého hrášku (na fotce je verze i s kukuřicí)
  • Na dochucení sůl, pepř, majoránka, tymián (nebo směs koření Brambůrek)
  • Tuk na vymazání pekáče a orestování cibule (Dala jsem přepuštěné máslo Ghí)

 Postup

  1. Ideálně den předem si uvařím brambory ve slupce. Brambory pak oloupu, nakrájím na malé kostičky nebo je protlačím skrz mřížku jako na bramborový salát. Malé kousky brambor v míse důkladně promíchám s kořením.
  2. Vejce uvařím na tvrdo. Po dostatečném vychladnutí je oloupu a nakrájím na kostičky.
  3. Cibuli a uzené maso nebo šunku nakrájím také na kostičky a orestuji do zlatova na dostatečném množství přepuštěného másla.
  4. Ve větší míse smíchám dohromady brambory, cibuli s masem, dle potřeby ještě trochu osolím. Vmíchám povolený hrášek, nakrájená vejce a důkladně propojím.
  5. Vzniklou hmotu dám do vymaštěného pekáče střední velikosti tak, aby brambory nebyly v příliš vysoké vrstvě. Lepší je vrstva jen pár centimetrů. Zaliju rovnoměrně tučnější smetanou.
  6. Zapeču v troubě do zlatova. Bez poklopu. Peču asi na 180 stupňů 30 až 35 minut. Hotovo!

K těmto bramborám se skvěle hodí kyselé okurky nebo jiná kvašená zelenina.

TIP

Když chci francouzským bramborám dodat extra šmrnc, použiju speciální směs koření na brambory. Je to tento geniální Brambůrek. Dávám ho i do bramboráků.🙂

> ☝️Jak se ještě dají zapéct brambory? Třeba takto netradičně. Vyzkoušejte brambory zapečené s bulgurem, vejci a mozzarellou.🙂

Ať se vám recept povede!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...