Tento těstovinový salát připravuji již několik let. Kombinace chutí jablek, cibulky, fazolek a citronové šťávy mi zachutnala. Na fotce je salát ještě nepromíchaný s nějakým tím “spojovadlem”, aby bylo vidět, z čeho je 🙂
Množství všeho si uzpůsobte podle počtu porcí, na 2 porce těstovin bych doporučila 1 celé jablko.
Budete potřebovat
Těstoviny (např. vrtulky, mušličky, nejlépe celozrnné)
Jarní cibulku
Jablko (nejlépe kyselejší druh)
Bílé fazolky z konzervy ve slaném nálevu
Šťávu z citronu
Sůl
Spojovadlo toho všeho (zakysaná smetana, popř. bílý jogurt + trocha majonézy, můžete použít i zdravou sojovou majonézu.
Postup
Požadované množství těstovin uvařte na skus. Nejlepší jsou semolinové, které se nerozvaří. Myslete na to, že salát budete muset na konci pořádně promíchat, z nějakých levných vaječných vrtulek by se tak mohla stát pěkná fašírka.
Vychladlé těstoviny smíchejte s nakrájenou jarní cibulkou, s nakrájeným jablkem a s bílými fazolkami (nálev nepoužívejte).
Ochuťte solí a citronovou šťávou.
Na závěr vše spojte s bílým jogurtem, trochou majonézy, popř. sojanézy.
Nechte chvíli odležet a vychladit.
TIPY
Salát můžete udělat čistě dietní a použít jen bílý jogurt, budete ho ale muset více dochutit, např. hořčicí.
Je dobré ho ochutit více do kysela, aby byl výrazný.
Salát lze jíst samotný, nebo ho vhodně použít jako přílohu.