Recept

Výborný makový závin z tvarohového těsta

Kdo opravdu miluje mák, tak se nespokojí s makovou bábovkou či nějakým suchým "makovým" šátečkem. Když mák, tak poctivou šťavnatou porci. A kde jinde, než v závinu :)

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Jednou za čas mám chuť na pořádnou porci máku. Proč si ho tedy nedopřát, obzvlášť, když je mák nutričně velmi zajímavá plodina. Obsahuje totiž pozoruhodné množství vápníku, vlákniny, i vitaminu E.

V domácím závinu mám já osobně mák nejraději. Těsto jsem zvolila tvarohové, které má skvělé vlastnosti. Je křehké, ale netrhá se. Přesně dělané pro šťavnatou makovou náplň…

Množství je na 1 velký závin, cca 10 kousků

Na tvarohové těsto budete potřebovat

  • 200 g hladké mouky (dala jsem půl na půl hladkou a jemně mletou celozrnnou špaldovou)
  • 125 g tvarohu ( polotučný, vanička)
  • 125 g másla

Na makovou náplň budete potřebovat

  • 200 g mletého máku bez cukru
  • 300 ml vody ( jde to i bez mléka)
  • 4 lžíce povidel (variantou je také datlová pasta nebo datlový sirup)
  • Půl lžičky skořice ( nebo jak chcete)
  • Dle chuti můžete ještě lehce dosladit

Na potření závinu 1 žloutek

Postup

  1. Z mouky, tvarohu a másla vypracujte rukama hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň hodinu v lednici odležet.
  2. Mezitím si připravte makovou náplň. Mák zalijte vodou a nechte 5 minut vařit. Pak přidejte povidla, skořici, případně lehce doslaďte. Někdo má rád v makové náplni pár kapek rumu 😉 Společně vařte a míchejte ještě 5 minut, až bude náplň mazlavá, spojená. Poznáte sami, zda je třeba přidat ještě trochu tekutiny. Náplň musí být hutná, ne řídká. Mrkněte na fotky dole.
  3. Těsto vyválejte na tenkou placku a potřete náplní, která musí být hodně studená. Nestačí pokojová teplota. Když bude opravdu vychlazená, nebude pak narušovat vlastnosti těsta 🙂
  4. Zabalte závin, okraje spojte, zahněte dospodu a přendejte na plech. Já na něj dávám pečící papír. Pak už jen potřete rozmíchaným žloutkem a upečte dozlatova na 185 stupňů asi 35 minut.

Škoda více slov, snad je z fotky poznat, jak bude dobrý 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...