Recept

Vločky na cibulce s baby špenátem a parmazánem jako zdravá slaná snídaně

Máte rádi slané snídaně? Hemenex, vejce, pečivo, šunku, sýry, pomazánky, paštiky ... Zkuste to občas proložit snídaní, která se může na první dobrou zdát alternativní, ale většinu lidí svou chutí rozhodně překvapí.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Na 1 porci budete potřebovat

  • Půlku menší cibule
  • Olivový olej nebo přepuštěné máslo Ghí
  • 4 vrchovaté lžíce vloček (dávám ovesné, pohankové nebo půl na půl)
  • 1 klasický hrnek vody nebo vývaru ( 250 – 280 ml)
  • 2 hrsti nasekaného baby špenátu, případně jiného špenátu
  • Parmazán či Grana padano dle chuti
  • sůl, pepř, někdy dávám trochu pikantního koření s chilli

Postup

  1. Cibulku nakrájejte na jemno a orestujte na lžičce oleje nebo másle Ghí.
  2. Přidejte 4 vrchovaté lžíce vloček a zalijte vodou nebo vývarem.
  3. Ochuťte, vhoďte baby špenát a pár minut povařte. V případě potřeby přidejte trochu tekutiny.
  4. Na závěr vsypte nastrouhaný sýr, promíchejte a odstavte “z plotny”

TIPY

  • 4 vrchovaté lžíce vloček je průměrná porce. Pokud máte vyšší kalorickou spotřebu a potřebujete snídani větší a výživnější, tak můžete 1 až 2 lžíce přidat. Naopak lze také 1 lžíci vloček ubrat a dát více zeleniny. To je vhodné třeba pro různé speciální stravovací očistné režimy.

  • V kombinaci se špenátem a parmazánem je vynikající stroužek prolisovaného česneku. Pokud si to ráno můžete dovolit 🙂

  • Uvedené ingredience jsou základem této kaše, kterou lze nadále doplňovat podle vašich potřeb. Třeba o další bílkoviny.

  • Kaši na talíři ještě doplňte o nenasycené zdravé tuky. Druhy střídejte. Občas můžete přidat potraviny s převahou mononenasycených mastných kyselin formou avokáda, kešu ořechů, olivového oleje. Jindy zase zvolte zdroje s převahou polynenasycených omega 3 mastných kyselin jako žloutek, konopný olej, chia semínka …

Jaký olej koupit?

Pokud se rozhodnete koupit si domů nějaký méně tradiční lisovaný olej za studena, kterým můžete obohacovat jakékoliv jídlo jak sobě, tak i dětem (velmi doporučuji), vždy raději kupujte menší lahvičky olejů (250 – 500 ml), které budou v tmavých lahvích. Nadále je uchovávejte spíše v chladu a temnu a nenechávejte je dlouho otevřené kvůli nežádoucímu přístupu vzduchu. Druhy olejů střídejte, na základě chuti si časem najdete své stálice. K sehnání je olej sezamový, mandlový, dýňový, avokádový, z vlašských ořechlů, makový, konopný a mnoho dalších.

Vločky na slano jsou výbornou alternativou slaných snídaní, které mohou podpořit zdraví. A je jen na nás, jak je pojmeme. Z kaše nevábné barvy a konzistence může být talíř plní zdraví, který hraje barvami, je ozdobený sýrem, pepřem, kapkami oleje a semínky 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...