Recept

Zdravý a vláčný vločkový moučník

U tohoto moučníku se rozhodně nemusíte bát chuťově nezajímavé dusivky :) Jednoduchý fígl zajistí báječnou vláčnost ...

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

U tohoto moučníku se rozhodně nemusíte bát chuťově nezajímavé dusivky 🙂 Jednoduchý fígl zajistí báječnou vláčnost. Tím fíglem jsou vařené brambory. Když se do moučníků strouhá mrkev a cuketa, tak proč ne brambory…

Inspiraci na tento moučník jsem nalezla v jednom starém časopisu a klasicky jsem si ho “ozdravila”. Ingredience jsem upravila podle svého a klasickou mouku nahradila špaldovou a mletými mandlemi.

Budete potřebovat

(množství na kulatou dortovou formu)

  • 70g jemných ovesných vloček + trochu horké vody na namočení
  • 70g špaldové mouky (pokud ji nemáte nebo ji nemůžete, použijte klasickou polohrubou)
  • 100g mletých mandlí
  • 150g přírodního cukru
  • 3 uvařené brambory – vychladlé a na jemno nastrouhané,cca 200g
  • 2 vejce
  • 120 ml slunečnicového oleje
  • 1 kypřící prášek do pečiva (ideálně bez fosfátů z vinného kamene)
  • 3 lžíce rumu nebo pár kapek přírodní mandlové esence

Postup

  1. Ovesné vločky zalijte troškou horké vody a nechte nabobtnat. Jde o to, aby ovesné vločky změkly. Pak se vám nestane, že budou v moučníku cítit mezi zuby.
  2. Olej ušlehejte spolu s cukrem do pěny. Pak přidejte vejce a znovu šlehejte.
  3. Uvařené brambory ve slupce oloupejte a na jemno nastrouhejte. Přidejte k ušlehané směsi.
  4. Změklé ovesné vločky spolu s moukou a kypřícím práškem do pečiva zapracujte do těsta.
  5. Přidejte mleté mandle a chuť dolaďte trochou rumu, popř. pár kapkami mandlové esence.
  6. Těsto vlijte do vymazané a hrubou moukou nebo strouhankou vysypané kulaté dortové formy.
  7. Pečte na 175°C cca 40 minut.

Moučník nechte zchladnout a podávejte. Můžete si ho dát na snídani nebo ke svačině. Pokud ho chcete pojmout slavnostněji, můžete ho ozdobit trochou lehkého smetanového krému nebo čokoládovou polevou.

TIP

Druh tohoto těsta se hodí i na přípravu muffinů. Kulatou formu tak jednoduše nahraďte formičkami na muffiny. Dobu pečení pak zkraťte na cca 25 minut. Pokud jsou vám muffiny sympatické vyzkoušejte třeba i [úžasné jablečné muffiny](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/uzasne-jablecne-muffiny-s-ovesnymi-vlockami-a-rozinkami “úžasné jablečné muffiny”).

Dobrou chuť a pokud přijdete na nějaké vylepšení, určitě se podělte.

Kamila

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...