Recept

Vláčný perník s jablky a melasou

Zkuste tento recept na vláčný perník, určitě vás nezklame.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tento recept je variací na [klasický perník](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/vonavy-pernik-s-polevou “klasický perník”).

Je vylepšený jablky a melasou. Dá se upéct i jako čistě celozrnný (za použití jemně mleté, např. špaldové mouky), já jsem ale použila variantu půl bílá, půl celozrnná, aby perník nebyl zas až moc hutný a tuhý.

Množství je na menší plech nebo kulatou dortovou formu.

Budete potřebovat

  • 2 hrnky polohrubé mouky (dala jsem 1 hrnek polohrubé klasické a 1 hrnek špaldové jemně mleté)
  • 1 hrnek cukru (nejlépe třtinový, do perníků je více než vhodný)
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 kypřící prášek do pečiva (ideálně z vinného kamene)
  • 1 hrnek mléka (klasické nebo rostlinné, např. sojové)
  • 100 ml kvalitního slunečnicového oleje
  • 1 vejce
  • 1 větší na hrubo nastrouhané jablko
  • 2 lžíce třtinové melasy

Postup

  1. Nejdříve smíchejte všechny sypké ingredience – mouku, cukr, kakao, koření, kypřící prášek.
  2. Pak smíchejte všechny tekuté ingredience – mléko, olej a vejce.
  3. Vše smíchejte dohromady, buď ručně nebo elektrickým šlehačem.
  4. Do těsta vmíchejte 2 lžíce melasy a nakonec přidejte jedno větší oloupané a na hrubo nastrouhané jablko.
  5. Těsto vylijte na vymazaný a např. hrubou moukou vysypaný menší plech nebo do kulaté dortové formy.
  6. Pečte na 160°C 25 – 30 minut. Zkuste špejlí, zda je perník upečený.

Perník můžete vylepšit buď čokoládovou nebo [citronovou polevou](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/svezi-citronova-poleva-na-moucniky “citronovou polevou”).

Co je to melasa a jak ji v kuchyni využít?

Třtinová melasa je cenný vedlejší produkt výroby třtinového cukru. Obsahuje všechny biologicky účinné látky z původní rostliny – cukrové třtiny. Jedná se o harmonizovanou soustavu životně nezbytných stopových prvků a organických látek, kterých se nám současným způsobem stravování většinou nedostává. Melasa je tedy sladká, ale zároveň chuťově velice výrazná a specifická. Pro doplnění živin je možné lžičku melasy zamíchat do teplého nápoje, např. rostlinného mléka či do různých snídaňových koktejlů. Tak jako u všeho ale existují rozdíly v kvalitě prodávaných melas. Napovědět vám může cena.

Melasa se dá využít jak při vaření (marinády na maso), tak především při pečení. Typické je použití melasy do perníkových nebo čokoládových těst. Jak už jsem ale zmínila, chuť melasy je velice specifická, nesmí se to přehnat s množstvím.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...