Recept

Kefírový moučník – vláčný a rychlý

Když nemá ovoce sezónu, můžete skvělý moučník vyrobit za pomoci kefíru a kvalitního džemu.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tohle je jeden z těch moučníků, kde se vůbec nemusíte bát toho, že je celozrnný. Samořejmě, vždy je to hlavně o mouce, proto může být výsledek pokaždý trochu jiný, rozhodně ale moučník nebude tuhý či suchý.

Tak jako u všech receptů, oslaďte si ho dle své chuti a možností.

Budete potřebovat

1 hrnek = 250ml, množství na menší plech nebo kulatou formu

  • 2,5 hrnku jemně mleté celozrnné špaldové mouky (případně půl hrubá, půl celozrnná)
  • 0,5 l kefíru (prodává se přímo půllitrové balení)
  • 3 vejce
  • ¾ hrnku rostlinného oleje (dala jsem řepkový)
  • 3/4 hrnku až 1 hrnek přírodního cukru (lze částečně nahradit medem, obilným sirupem,stevií)
  • 1 kypřící prášek do pečiva (nejlépe BIO, bez fosfátů)
  • na chuť trochu neošetřené citronové kůry (prodávají i jako sušenou)
  • 1 skleničku džemu (jahodový, meruňkový…)

Postup

  1. Ušlehejte vejce, cukr a olej.
  2. Pak přidejte kefír a mouku s práškem do pečiva, případně citronovou kůru.
  3. Nalijte na menší plech, který ještě předtím vymažte a vysypte. Menším plechem nemyslím poloviční plech, ale opravdu jen o trochu menší. Možností je i kulatá forma.
  4. Lžičkou naneste hustší džem. V sezóně lze použít čerstvé ovoce. Třešně, jahody, švestky.
  5. Pečte na 180 stupňů asi 25 minut. Délka pečení se odvíjí také podle toho, jaká vrstva těsta se peče. Když jsem ho zkusila vylít na velký plech, byl upečený rychleji, než v menší formě.

Když byste chtěli tento kefírový moučník ještě trochu vytunit, můžete ho na talířku každému ozdobit trochou zakysané smetany. Stačí ji jen lehce osladit, třeba nějakým obilným sirupem.

Přestože je celozrnný, je jemný a vláčný. Až bude čerstvé ovoce, rozhodně ho zkusím třeba s jahodami 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...