Recept

Vláčný kakaový dortík s tvarohem a zakysanou smetanou

Tchýně se nahlásila na návštěvu a nechcete riskovat, že ji udusíte suchou bábovkou nebo ucpete tepnu těžkým máslovým krémem? Zde je řešení.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Mohla bych o tomto receptu sepsat sáhodlouhý elaborát, ale není čas ztrácet čas. Je třeba pracovat rychle a efektivně 🙂

Pokud chcete upéct něco, co vám nezabere moc času, ale výsledek bude vypadat úžasně, tak jste na správném méstě.

Na korpus budete potřebovat

  • 200 g mouky (dávám 100 g polohrubé a 100 g celozrnné jemně mleté špaldové)
  • 3 větší vejce
  • 1 BIO kypřící prášek do pečiva, nebo množství dle množství mouky (výrobce uvádí na obalu)
  • 150 g sladidla (pokud chcete méně sladké, dá se i 100g, oslaďte jak uznáte za vhodné, přírodní cukr s vysokým obsahem melasy, kokosový cukr, částečně xylitol, částečně med …)
  • 100 ml tuku (lze řepkový olej nebo kokosový olej zbavený příchuti)
  • 1 lžíci kakaa (kupuji velké balení v bio kvalitě)

Na krém budete potřebovat

  • 500 g tvarohu
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 kelímek nebo kostičku přírodního smetanového sýru (typ Lučina)
  • 1 ušlehanou šlehačku
  • 2 BIO vanilkové cukry (nebo lze jen extrakt z vanilky

Dále budete potřebovat meruňkový džem lehce zředěný vodou na promazání spodního korpusu a hořkou nastrouhanou čokoládu a ovoce na ozdobu.

Postup

  1. Nejdříve si připravte korpus. Vejce ušlehejte do pěny s cukrem nebo jiný, sladidlem.
  2. Přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva, tuk a kakao.
  3. Těsto vylijte do vymazané a hrubou moukou vysypané kulaté formy o průměru 24 nebo 26 cm a upečte na 180 stupňů do “suché špejle”. Trvá to asi 25 minut. Hlídejte.
  4. Upečený korpus nechte vychladnout, rozřízněte jej podélně napůl a ve dvou vrstvách pomažte připraveným krémem. Já to dělám tak, že korpus plním ve formě. Půlku korpusu vrátím na dno formy, dám polovinu krému, přiklopím druhou částí korpusu a zakončím druhou polovinou krému.
  5. Takto připravený moučník nechám odležet ideálně pár hodin nebo přes noc.
  6. Pak už jen dozdobím hoblinkami hořké čokolády a kousky ovoce.

Zatímco se peče korpus, tak smícháte ingredience na krém. Pak jen korpus rozříznete, potřete džemem, krémem, dáte do lednice a ozdobíte, jak uznáte za vhodné.

Když ho necháte odležet, vrstvy se propojí a je krásně vláčný. Několikrát jsem ho vezla i někam s sebou a držel pohromadě, dal se bez problémů krájet.

Všichni si ho pochvalovali a já měla dobrý pocit, že vím, z čeho je. Základem každého moučníku, ze kterého nemusíte mít výčitky, jsou totiž kvalitní ingredience a k tomu navíc 1 lžíci tvořivosti, 1 lžičku radosti a 1 kapku lásky 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...