Recept

Vesnický nákyp s červenou čočkou

Výborný nákyp, který snese mnoho variant. Je ukázkou nízkorozpočtového zdravého jídla, když se ovšem zadaří, můžete si přilepšit sýrem ;)

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Oškrábat pár brambor nebo batátů, nakrájet mrkev a cibuli, propláchnout čočku – nic složitého. Zatímco se brambory vaří, vedle v hrnci si připravíte čočkovo-zeleninovou směs. Maximálně půlhodinka práce, pak už se stará trouba. Základem je dostatečně ochutit jak bramborovou “peřinu”, tak čočkovou směs a výsledkem budete mile překvapeni.

4 porce

Budete potřebovat

  • 200 g červené čočky
  • 800 g brambor nebo batátů (nakombinovala jsem půl na půl)
  • 0,5 l vývaru
  • 3 mrkve
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 3 rajčata (čerstvá nebo lze konzervovaná)
  • 100g zeleného hrášku (menší hrnek)
  • Olivový olej
  • Na dochucení – worcesterovou omáčku, sůl, oblíbené koření (na zeleninu, gyros, kari apod.)
  • 3 až 4 lžíce suché směsi na případné dohuštění čočky (např. kukuřičná strouhanka)
  • 1 kostičku žervé do brambor (lze vynechat)
  • Tvrdý sýr pro zlatavý povrch (lze vynechat)

Postup

  1. Brambory oškrábejte, uvařte v osolené vodě do měkka. Vodu sijte a brambory ušťouchejte. To samé můžete udělat s batáty. Já jsem zvolila variantu půl na půl. Do brambor jsem vmíchala kousek másla a jednu kostičku žervé, aby byly krémovější. Zrovnatak můžete do brambor nastrouhat trochu výrazného sýra.
  2. Na olivovém oleji orestuje na kousky pokrájenou cibuli a mrkev, pak přidejte propláchnutou červenou čočku. Zalijte vývarem a vařte 10 minut.
  3. Přidejte na malé kousky pokrájená rajčata, hrášek, česnek, ochuťte kořením, worcestrovou omáčkou a vařte ještě 5 minut. Čočce svědčí i pálivá chuť, zajímavé je přidat koření Tabasco.
  4. V případě potřeby čočkovou směs lehce dohustěte, aby nebyla zbytečně řídká. Mně perfektně posloužily 3 lžíce kukuřičné strouhanky.
  5. Čočkovou směs přendejte do menšího pekáčku a nechte chvíli zchladnout. Navrch rozprostřete ochucené a ušťouchané brambory nebo batáty.
  6. Dejte zapéct do trouby na 200 stupňů po dobu asi 20 minut. Jídlo můžete vylepšit tím, že dáte ke konci na brambory zapéct sýr, není to ale nutné.

TIPY

  • Čočková směs snese různorodé chutě. Zkoušela jsem ji ochutit jak decentně, tak i pořádně pálivě po indicku a výsledek vždy vynikající.
  • Vyplatí se jídlo nechat chvíli stát, než ho budete nandavat. Nákyp trochu ztuhne a lze jej pak lépe porcovat.

Nákyp je dobrý jak teplý, tak studený.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...