Recept

Velikonoční jidáše ze špaldové mouky

Jidáše jsou tradiční sladké velikonoční pečivo, které se po upečení potírá zdraví prospěšným medem. Nejčastěji se motají z provazů těsta do různých tvarů. Mohou mít ale i tvar ptáčků a přivolávat tak jaro.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Myslím si, že existuje mnoho zajímavějších velikonočních receptů, jidáše však patří k tradici. A jelikož hlavním cílem bylo zabavit děti a né mít krabici jidášů na celý týden 🙈, uzpůsobila jsem množství na 1 plech.

Výhodou tohoto receptu je, že velmi zabaví děti. Motají spirály, šneky, esíčka, spolupracují a pak napjatě sledují, jak malé bochánky rostou v troubě.

Obvykle se jidáše pečou z půl kila mouky. Pokud je vás tedy doma více, nebo chcete mít 2 plechy, což je asi 30 menších jidášů, tak níže uvedené ingredience jednoduše zdvojnásobte.

 Ingredience na 1 plech ( 14 kousků)

  • 250 g hladké mouky (dala jsem jemně mletou bio špaldovou)
  • 1velký žloutek
  • 40 g cukru
  • 1/3 kostky čerstvého droždí (nebo půl sáčku sušených)
  • 130 ml mléka
  • 40 g rozpuštěného másla
  • Špetka soli
  • nastrouhaná citronová kůra

Na potření

  • 1 vejce rozmíchané s 1 lžící vody
  • Po upečení zahřátý tekutý med rozmíchaný s kouskem másla

 Postup

  1. Do vlažného mléka rozdrobím droždí, přidám špetku cukru, 2 lžíce mouky a nechám na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Do velké mísy pak dám ostatní ingredience a vypracuji hladké těsto. Pokud by těsto bylo až příliš tuhé, je možné dle situace přidat trochu mléka. Těsto by mělo být středně tuhé, pružné, hladké. Nechám v teple kynout alespoň 45 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
  3. Vykynuté těsto rozdělím na malé bochánky. Z každého bochánku vyválím hada o průměru asi 1 cm a tvaruji různé uzlíky, spirály, esíčka a zamotané tvary, které dávám na plech vyložený pečícím papírem. Potřu rozšlehaným vejcem a nechám ještě na plechu 15 minut kynout.
  4. Peču na 190 stupňů 15 až 20 minut. Vše podle zvolené velikosti jidášů.
  5. Ihned po upečení se jidáše tradičně potírají hustou medovou omáčkou, která vznikne směsí zahřátého medu a rozpuštěného másla.

Jednoduché, zábavné 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...