Co s avokádem? Už samotný nápad sníst ho "jen tak" je výborný. Jsou tu ale i další skvělé možnosti, jak si toto ovoce oblíbit. Pikantní guacamole, avokádový pudink nebo krása na talíři v podobě vejce zapečeného v avokádu.
U tohoto receptu doporučuji držet se jednoduchosti. V některých podobných receptech se ještě objevuje sýr a to už mi přijde zbytečné. Jak avokádo, tak vejce jsou dostatečně syté a nutričně bohaté suroviny. Zasypat je v troubě vrstvou eidamu nedává smysl a komplikuje navíc stravitelnost pokrmu. Méně je více 🙂
Na 2 porce budete potřebovat
1 větší zralé avokádo
2 střední vejce co nejlepší kvality
Čerstvě mletý pepř, sůl
Zelené bylinky, např. pažitku, hladkolistou petržel atd.
Postup
Avokádo rozkrojím podélně na půl. Slupku vespod seříznu, aby avokádo lépe sedělo na místě. Vyndám pecku a z každé části lžičkou ještě trochu vydlabu tak, aby vzniklo místo na vejce.
Avokádo dám do malého pekáčku na pečící papír, do důlků vklepnu vejce. Osolím himalájskou solí v mlýnku a čerstvě namletým pepřem. Je třeba odhadnout, jak velký je důlek a jak velké je vejce, aby většina zbytečně nevytekla ven. Já jsem použila jen část bílku…
Peču v troubě na 200 stupňů asi 17 minut. Vždy podle velikosti vejce a avokáda tak, aby vejce zůstalo vláčné.
Na talíři jsem takto zapečené avokádo doplnila o nasekané zelené bylinky, papriku a kousek domácího celozrnného chleba.