Recept

Vegetariánský fazolový burger

Pořádný šťavnatý burger můžete mít i bez masa! Navíc si dopřejete extra porci vlákniny. Burgery jsou prakticky pečené v troubě. S křupavou bulkou, čerstvou zeleninou a česnekovou majonézou aioli jsou k nakousnutí.🙂

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Jelikož každý z nás bude chtít připravit jiné množství burgerů, vysvětlím princip přípravy a pak už bude čistě na vás, zda testnete níže uvedenou malou várku, nebo to rovnou pojmete velkoryse.😀

Když už vařím fazole adzuki, uvařím si jich vždy rovnou více a použiju je do více receptů. Kromě burgerů jsou výborné třeba tyto kuličky z fazolí adzuki pečené v troubě nebo pikantní pomazánka na topinky z fazolí adzuki.

Vezmu část uvařených fazolí a rozmačkám je s uvařenými nebo upečenými batáty v poměru 1:1. Průchozí je i varianta, kdy dáte více fazolí a méně batátů.

Vzniklou rozmačkanou směs ochutím tak, aby byla výrazná. Lehce dohustím preferovanou moukou a strouhankou tak, aby se směs trochu zpevnila a rukou šly vytvarovat burgery. Na 200 g hmoty mi stačila lžíce mouky a asi 2 lžíce strouhanky. Vždy podle situace.

Když jsem je dělala poprvé, zkusila jsem si menší množství a pak už jsem přesně věděla, jak hmotu dochutit a dohustit, aby vše bylo tak akorát.

 Ingredience na 2 burgery

  • 100 g uvařených fazolí Adzuki (jsou to ty malé fialové, můžete je nahradit i červenými fazolemi)
  • 100 g vařených nebo pečených batátů
  • 1 lžíce rajčatové pasty (kvalitní bio protlak v tubě)
  • Sůl, pepř
  • Směs koření dle chuti (lze vynechat)
  • 1 stroužek česneku nebo sušený česnek
  • 1 lžíce jemně mleté mouky (druh dle vašeho stylu)
  • 2 lžíce strouhanky (druh dle vašeho stylu)
  • Dále můžete směs ochutit také sušenou cibulí nebo sušeným lahůdkovým droždím

Další ingredience

  • Hamburgerové bulky
  • Salátové listy
  • Okurka
  • Domácí majonéza Aioli nebo jiná oblíbená omáčka
  • Mohou být i rajčata, červená cibule

Postup

  1. Uvařím si fazole adzuki úplně do měkka. I když se tvrdí, že není nutné je namáčet, stejně si je předem chvíli namočím. Po uvaření je sliju a nechám vychladnout.
  2. Batáty oškrábu, nakrájím na kousky a uvařím do měkka. Je možné je také upéct v troubě.
  3. Uvařené fazole a batáty rozmačkám na kaši, přidám lžíci olivového oleje a ochutím solí, pepřem, kořením, rajčatovou pastou a česnekem. Pro jinou chuť je také možné směs dochutit sušenou cibulí nebo sypkým lahůdkovým droždím.
  4. Rukama tvořím silnější burgery střední velikosti a dávám je na plech vyložený pečícím papírem. Peču do zlatova na 190 stupňů asi 25 až 30 minut.
  5. Hamburgerové bulky rozříznu a krátce je na pánvi opeču řezem dolů. Jsou pak lehce křupavé. Obě půlky potřu domácí česnekovou majonézou aioli, na ni dám salát, slabé plátky okurky, na to burger a něj druhou půlku housky nebo klidně ještě slabý plátek rajčete či červenou cibuli. Hotovo!

> ☝️Další tradiční recept ve vegetariánské verzi? Vyzkoušejteplněné papriky bez masa🙂

Ať se vám recepty bez masa povedou! 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...