Recept

Vege lasagně – jednoduché na přípravu, bez masa, bez lepku

Vynikající, syté a na přípravu snadné lasagně s alternativou mletého masa na bázi rostlinných bílkovin. Bílá bešamelová omáčka z rostlinné smetany a rýžové mouky dodá jídlu typickou krémovost. Žádná nudná "zdravá" alternativa, ale skvělé jídlo. Obrázek je více než tisíc slov.🙂

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Cílem tohoto receptu bylo vytvořit lasagně, které budou bez masa, bez lepku, jejich příprava bude jednoduchá a všichni se budou oblizovat a chtít recept 🙂 A to se stalo!

Základ receptu tvoří vychytaný produkt s názvem Vege burger klasik, který je primárně určený na přípravu hamburgerů.

Jedná se o suchou směs na bázi rostlinných bílkovin, která je zajímavou alternativou mletého masa. Tato směs se hodí do jídelníčku lidí, kteří preferují rostlinnou stravu, ale také všech, kteří chtějí odlehčit a vyzkoušet tradiční recepty v moderní vege verzi bez masa.

Jejich příprava je opravdu snadná. Lasagně budete do zapékací misky nebo formy skládat jen ze 3 částí. Potřebujete:<br /> 1. plátky lasagní<br /> 2. červenou rajčatovou omáčku<br /> 3. krémovou bílou omáčku ve stylu bešamelu

Všechny poměry jsem vychytala tak, aby byly lasagně dostatečně šťavnaté a krémové a dal jim palec nahoru i konzervativní a rozežraný Garfield.

 Ingredience na 4 porce

  • 12 plátků lasagní bez lepku

Na červenou omáčku

  • 1 láhev 750 ml pasírovaných rajčat – “Passata”, může být hladká i hrubší rustica
  • 1 balení Vege burger klasik (smíchat s 200 ml vody a 60 ml oleje)
  • 2 lžíce rajčatového protlaku – mám ráda bio rajčatovou pastu v tubě
  • Na dochucení sůl, pepř a italské bylinky nebo koření na boloňskou omáčku
  • asi 100 ml vody na doladění konzistence

Na bílou bešamelovou omáčku

  • 250 ml rostlinné smetany – např. mandlová
  • 250 ml rostlinného mléka
  • 40 g másla nebo jiného tuku
  • 40 g hladké rýžové mouky
  • Na dochucení sůl, bílý pepř, na špičku nože muškátového oříšku nebo květu
  • Extra panenský olivový olej k servírování

 Postup

  1. Směs na vege burgery smíchám s vodou a olejem podle návodu a nechám 30 minut nabobtnat. Směs v hlubší pánvi nebo hrnci smíchám s pasírovanými rajčaty, ochutím kořením, osolím a jen 3 minuty společně povařím. Dle situace doředím trochou vody tak, aby směs nebyla moc hutná, ale hezky vláčná.

  2. Připravím si bílou omáčku a postupuji jako při přípravě tradičního bešamelu. V hrnci rozpustím máslo, vsypu rýžovou mouku a krátce zasmahnu. Vliju smetanu, rostlinné mléko a metličkou míchám do hladké konzistence. Osolím a ochutím decentně pepřem a muškátovým květem. Povařím asi 8 minut do zhoustnutí a krémové konzistence.

  3. Zapékací mísu střední velikosti na spodu vytřu olejem a potřu trochou bílé omáčky. Na ni dám 3 plátky lasagní a pak červenou omáčku. Na ni zase bešamel, lasagně, omáčku. Končím bílou omáčkou.

  4. Zapékací nádobu přiklopím a peču na 200 stupňů asi 30 minut. Lasagně nechám chvíli odpočinout, zchladnout a teprve až pak je porcuji. Hotovo!

 TIP

Do omáčky na lasagně se hodí nejen Vege burger klasik, ale také Vege burger se zeleninou.👍

I bez masa to jde. A skvěle!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...