Recept

Valašský kontrabáš

Kdo ho nezkusí nepozná, jak je kontrabáš skvělé jídlo. Tato valašská specialita bude z pekáčku mizet tak dlouho, až se bude blýskat čistotou :)

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Já mám to štěstí, že můj muž sní vše, co mu připravím, a to včetně bezmasých či extra zdravých receptů. Dokážu si ale představit „nadšení“ ve tvářích některých chlapů poté, co jim jejich drahá oznámí, že k obědu bude pohanka 🙂 Pokud navíc pohanku neumíte správně připravit, tak tím mnohé opravdu neohromíte. Co když se ale jedná o recept s pohankou, který obsahuje cibuli, česnek, kousek toho masa, vymaštěný pekáček pěkně tradičně sádlem, to by doma mohlo projít, co myslíte? 🙂

Budete potřebovat

(4 porce)

  • 250g pohanky – kroupy (ne lámanky)
  • olej
  • 200-300 g uzeného masa
  • 1 velká cibule
  • 4-5 stroužků česneku
  • 1 kg vařených brambor
  • 1 lžičku majoránky
  • sůl, popř. pepř
  • sádlo na vymazání pekáče

Postup

  1. Pohanku připravte dle návodu nebo použijte tento postup na [základní přípravu pohanky](http://www.varilamysicka.cz/articles/pohanka-zakladni-priprava “Základní příprava pohanky”) (pohanku při její samotné přípravě nemusíte extra ochucovat, stačí trocha soli)
  2. Brambory oškrábejte, nakrájejte a uvařte.
  3. Na trošce oleje nebo sádla osmahněte cibuli, uzené maso a nakonec přidejte podrcený česnek a majoránku.
  4. Uvařené brambory přendejte do většího hrnce nebo mísy a lehce rozšťouchejte.
  5. Přidejte pohanku, směs z pánve a dochuťte solí, popř. trochou pepře.
  6. Vše pořádně promíchejte a přendejte do sádlem vymaštěného pekáče.
  7. Zapečte při cca 200°C (horkovzdušná 180°) po dobu 15 – 20 minut, až bude povrch pevný a krásně zezlátne.

Jako příloha se doporučuje kysané zelí.

Proč je kysané zelí tak zdravé?

Že je kysané zelí opravdovým zázrakem ze sudu, na tom se shodnou snad všichni. Kysané zelí obsahuje velké množství hodnotných bioaktivních látek – bakterie kyseliny mléčné, vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, minerály a enzymy. Zlepšuje obranyschopnost organismu, aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. Pokud si ho navíc připravíte spolu s cibulí a křenem, bacily jistě půjdou o dům dál 🙂

Dobrou chuť!

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...