Vajíčkovou pomazánku si můžete udělat kdykoliv během roku. Nejpříhodnější je ale doba Velikonoc, kdy je zapotřebí zpracovat větší množství vajec. V tomto článku vám přináším několik vyzkoušených variant této pomazánky. Postup jsem u každé nepopisovala zvlášť, protože to je pořád to samé dokola 🙂 Já nejčastěji používám variantu buď s tvarohem nebo s pomazánkovým máslem.
Klasická vajíčková pomazánka
Budete potřebovat
několik lžic másla
5 vajec natvrdo
2 lžíce majonézy nebo sojanézy
1 lžičku plnotučné hořčice
sůl
pepř
1 cibuli nebo jarní cibulky
Pažitku
Postup
Uvařená oloupaná vajíčka protlačte skrz mřížku, smíchejte s máslem, přidejte majonézu a na jemno nakrájenou cibuli. Vmíchejte hořčici a nakonec dochutťe solí a pepřem. Pažitku můžete přidat přímo do pomazánky, případně nasypat až na namazané pečivo.
Tvarohová vajíčková pomazánka
250 g polotučného tvarohu ve vaničce
4 vejce natvrdo
2 lžičky plnotučné hořčice
sůl, pepř
Vajíčková pomazánka z pomazánkového másla
4 vejce natvrdo
1 kelímek přírodního pomazánkového másla
2 trojúhelníčky měkkého sýra
dle chuti cibulka
sůl, pepř
Vajíčková pomazánka s brokolicí
1 přírodní pomazánkové máslo
4 růžičky brokolice (5 minut povařené a na drobno pokrájené)
4 vejce natvrdo
sůl, pepř
dle chuti cibulka
TIP
Jakoukoliv variantu vajíčkové pomazánky můžete připravit s česnekem. Postačí 1 stroužek, maximálně 2. K vajíčkové pomazánce tato chuť sedí.
P.S.: Když vezmu v úvahu, jak nenáročná je příprava domácí vajíčkové pomazánky, tak se směju těm kupovaným. Abyste z kupované vajíčkové nakrmili rodinu, potřebovali byste 3 balení, navíc tu domácí máte bez zahušťovadel, barviv, sladidel, konzervantů a podobně.