Recept

Vajíčková pomazánka s ančovičkami

Poctivá vajíčková pomazánka, která má výraznou chuť díky ančovičkám. Tato malá filátka z rybek naložených v soli a oleji dodají jedinečný šmrnc pomazánkám, salátovým dresinkům, těstovinám i kanapkám.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Ančovičky jsou malé rybky, jejichž filátka se nakládají do soli a oleje. Koupíte je buď v konzervě nebo ve skleničce. Typické jsou pro středomořskou kuchyň, kdy slouží především jako dochucovadlo.

Já jsem si ančovičky koupila poprvé kvůli přípravě originálního dresinku na Caesar salát a postupně jsem je zakomponovala do dalších jídel. Teď přišla na řadu pomazánka.🙂

Ančovičky udělají skvělou službu ve vajíčkové pomazánce, která je díky tomu výrazná a chuťově jedinečná.

Uvařená vejce můžete “propojit” na mnoho způsobů. Mým cílem teď bylo vytvořit hutnější pomazánku, která se bude hodit třeba i na jednohubky pro účely pohoštění. Proto jsem ji dochutila i majonézou, která zajistí typický šmrnc.

Majonézu občas vyrábím doma, občas ji kupuji, a to ve všech jejích variantách. Koupit lze majonézu light, vegan, i bio… 🙂

 Ingredience

  • 8 středních vajec
  • 6 filet ančoviček
  • 80 g žervé nebo čerstvého smetanového sýra typu Lučina
  • 3 lžíce kvalitní majonézy
  • Na dochucení sůl, pepř, trošku hořčice
  • Dle chuti na jemno nakrájenou jarní cibulku nebo pažitku

 Postup

  1. Vejce uvařím na tvrdo. Zchladím je studenou vodou, oloupu a nakrájím na drobné kostičky nebo protlačím skrz mřížku. Pokud chci pomazánku více hladké konzistence, tak vajíčka nastrouhám.
  2. Žervé nebo nějaký smetanový sýr v misce rozmíchám lžící do hladka. Ančovičky dám na kuchyňskou utěrku, aby se trošku odsály od oleje a nasekám je na drobno. Přidám 2 lžíce majonézy, malé množství hořčice (max 1 malou lžičku) a vše promíchám.
  3. Teď smíchám důkladně s vejci a dle požadované chuti a konzistence opepřím, případně ještě decentně dosolím a doladím poslední lžící majonézy. Pokud chci, do pomazánky ještě zakomponuji malé množství na velmi jemno nakrájené jarní cibulky nebo pažitky. Hotovo!

 TIP

Když nemáte cibulku nebo jinou zeleň, v pomazánce skvěle chutná i pórek. Je však zapotřebí, aby předem změknul. Buď díky spaření vroucí vodou nebo krátkému orestování či podušení.

> ☝️Jako další verzi vajíčkové pomazánky, která je výrazná a hodí se i na jednohubky, doporučuji vyzkoušet vajíčkovou pomazánku s nivou.🙂

Ať se vám pomazánky povedou!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...