Není vafle jako vafle. Chce to ten správný recept. A když je navíc jednoduchý, o to lépe. Během chvíle pak můžete vykouzlit královskou sladkou snídani. Pak už je jen na Vás, zda to zazdíte nutellou nebo se rozhodnete pro zdravější variantu a doladíte vafle poctivým jogurtem a sezonním ovocem.
Budete potřebovat
1 hrnek = 250ml
1,5 hrnku mouky (dala jsem 1 hrnek celozrnné špaldové a půl hrnku polohrubé)
1 hrnek zakysané smetany (kelímek 200g)
2 vejce
1/4 hrnku povoleného másla (70g)
2 lžičky vanilkového extraktu nebo 1 BIO vanilkový cukr
2 lžíce přírodního cukru (případně jiné alternativní sladidlo)
1 lžičku bio kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
Postup
Vyšlehejte vejce s cukrem a máslem.
Přidejte všechny ostatní ingredience a vyšlehejte hutné nadýchané těsto.
Pokud je třeba, vaflovač mašlovačkou vytřete vhodným tukem, třeba kokosovým, a dle velikosti formy pomocí lžíce vlijte těsto. Já dávám na každou čtvercovou vafli 2 lžíce těsta.
Pak už jen potírejte a zdobte, čím jen chcete. Bohatě stačí selský jogurt ochucený lžičkou domácí zavařeniny a libovolné ovoce.
TIP
Vafle můžete udělat jako čistě celozrnné nebo napůl bezlepkové. Druhá varianta je vhodnější pro menší děti nebo lidi, kteří celozrnnou mouku z jakéhokoliv důvodu nemohou. V prodejnách zdravé výživy můžete sehnat celou řadu bezlepkových mouk – kukuřičnou, jáhlovou, pohankovou apod.