Recept

Jablečné muffiny s ovesnými vločkami

Muffiny jsou velice oblíbeným moučníkem hlavně u dětí díky nenáročnosti a zábavě při jejich přípravě.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Péct muffiny mě přiměla až oblíbená knížka mých dětí o Medvídkovi Pú. Hned v první kapitole má celá parta za úkol připravit něco z jablek. Ijáček dělá mošt, Králíček jablečné želé a prasátko jablečné muffiny. Jablka totiž muffinům dodají výbornou chuť a vláčnost.

Na 12 muffinů budete potřebovat

  • 100g polohrubé mouky
  • 100 g jemně mleté celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
  • 100 g másla
  • 2 lžíce medu nebo datlového sirupu
  • 2 vejce
  • 150 ml tekutiny (mléko, rostlinné mléko)
  • 100 g sladidla (tmavý třinový cukr, kokosový cukr, sušená třtinová šťáva atd.)
  • 100 g namočených ovesných vloček (Emco – ovesné vločky, jemné)
  • 2 střední na jemno nakrájená nebo nastrouhaná jablka
  • větší hrst rozinek
  • 3/4 BIO kypřícího prášku do pečiva
  • ½ lžičky skořice

Postup

  1. Změklé máslo ušlehejte spolu s cukrem a vejci do pěny.
  2. Přidejte 2 lžíce medu nebo datlového sirupu.
  3. Přidejte mouku, kypřící prášek, skořici a mléko.
  4. Přidejte předem lehce namočené jemné ovesné vločky (cílem je, aby změkly)
  5. Jablka omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kostičky nebo nastrouhejte. Přidejte je do těsta spolu s rozinkami a pořádně promíchejte.
  6. Těstem naplňte vymazané formičky nebo košíčky na muffiny.
  7. Troubu předehřejte na 180°, horkovzdušnou na 165° a pečte asi 25 minut.

TIP

Muffiny můžete upéct i bez cukru, pokud máte sladší jablka. Uberte v tom případě jen trochu tekutiny, aby těsto zůstalo stále dostatečně hutné.

Domácí, čerstvé muffiny v přiměřeném množství, oslazené podle toho, kdo si co může dovolit, jsou rozhodně lepší alternativou podobných balených hotových produktů plných přídatných látek.

V léte do nich zapékám čerstvé borůvky, v zimě jablka a rozinky. Někdy je udělám ovesné, jindy žitné, někdy celozrnné, někdy z obyčejné mouky. Jak to vyjde. Radost udělají vždy. A přijdou vhod i jako svačina do školy.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...