Recept

Tvarohový moučník s celozrnnou moukou a povidly

Výborný domácí moučník s pořádnou porcí tvarohu. I nakrájený drží pěkně pohromadě, takže se hodí na svačinu do krabičky.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Když někde narazím na dobrá povidla, hned vím, co s nimi 🙂

Povidla kupuji od různých značek, ve sklenici, samozřejmě bez konzervantů. Stačí si přečíst složení.

A pokud máte to štěstí, že máte domácí, tak není co řešit.

Moučník lze udělat do kulaté formy nebo na menší plech. Já jsem si pořídila menší nepřilnavý plech cca 20×30 cm.

Budete potřebovat

Na Těsto

  • 250 g mouky (dávám buď jemně mletou celozrnnou špaldovou nebo půl špaldové a půl pšeničné polohrubé)
  • 250 tvarohu ve vaničce (může být i klasický)
  • 3 vejce
  • 1 bio kypřící prášek do pečiva
  • 100 g sladila (lze kokosový cukr, přírodní cukr, částečně obilný sirup, jak jste zvyklí)
  • 125 ml oleje
  • šťávu z půlky citronu

Na tvarohovou náplň

  • 500 g tvarohu ve vaničce
  • 1 vejce
  • 2 bio vanilkové cukry
  • lžičku citronové kůry

Dále povidla dle chuti. Pokud jsou tuhá, rozmíchejte je s trochou vody.

Postup

  1. Ušlehejte vejce s cukrem do pěny.
  2. Přidejte všechny ostatní ingredience, promíchejte a těsto vylijte na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech.
  3. Lžící nanášejte tvarohovou náplň a dle chuti dolaďte povidly. Ta mohou být švestková, ale také jablečná.
  4. Pečte na 180 stupňů asi 35 minut.

V jiných podobných receptech se v těstě i tvarohové náplni cukru vyskytuje obvykle více. Já ale doporučuji množství ubírat vždy dle typu receptu na hranici, která stále bude chutnat. Vaničkový tvaroh nebývá tak kyselý jako klasický, proto 2 bio vanilkové cukry bohatě stačí. Případně vanilkový extrakt a lžíce medu.

Chuť moučníku není třeba vždy dohánět cukrem, ale lze zakomponovat jablka, rozinky, melasu, skořici, vanilkový či mandlový extrakt.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...