Moučníky pracovně dělím na 2 základní typy. Dezertní a svačinové. Tento řadím mezi ty svačinové, u kterých daleko více hledím na nutriční složení, a které dělám méně sladké.
Budete potřebovat
- 1 tvaroh ve vaničce (polotučný, lze i tučný)
- 3 vejce (žloutky a bílky vzlášť)
- 2 jablka oloupaná a nakrájená na menší kousky
- Na oslazení 4 lžíce rýžového sirupu a 1 vanilkový bio cukr
- 2 lžičky bio kypřícího prášku do pečiva
- 50 g rozpuštěného másla
- 70 g hrubé mouky (kdo chce celozrnné, může špaldovou krupici)
- Hrst rozinek, hrst goji (goji lze vynechat)
Postup
- Oddělte žloutky od bílků. Z bílků ušlehejte sníh a dejte na chvíli do lednice. Žloutky ušlehejte spolu s rýžovým sirupem a vanilkovým cukrem.
- 2 sladší jablka oloupejte, nakrájejte na menší kousky a v rendlíku opečte na kousku másla, aby byla tepelně upravená.
- Do ušlehaných žloutků přidejte tvaroh, mouku, 2 lžičky prášku do pečiva, rozpuštěné máslo, vychladlá jablka,hrst rozinek a goji.
- Na závěr lehce vmíchejte sníh z bílků.
- Vlijte do kulaté formy a pečte na 180 stupňů asi 25 minut.
Pro “slavnostnější verzi” můžete moučník cik cak polít domácí kakaovou nebo čokolávodou polevou. Stačí rozpustit 3 řádky hořké čokolády s plátkem másla nebo lžičkou kokosového oleje.
Moučník není suchý, drží pohromadě, takže se “čistý” bez polevy výborně hodí i jako svačina někam s sebou do krabičky 🙂