Recept

Tvarohové krupicové noky s jahodovým rozvarem a zakysanou smetanou

Vděčné tvarohové těsto umíchané raz dva. Rychlý a praktický způsob, jak si dopřát chuť ovocných tvarohových knedlíků. Do 15 minut na stole. S jahodami a smetanou vynikající!

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tyto tvarohové noky někdy dělám po polévce jako sladké hlavní jídlo, hodí ale i jako teplý dezert.

Díky tvarohovému těstu jsou noky bohaté na bílkoviny a jejich neutrální podoba umožňuje každému doladit si je v talíři jak chce či potřebuje.

Někomu vyhovuje čistá zakysaná smetana, pro dezertní verzi je výborné do ní kápnout trošku vanilkového extraktu.

Já jsem zvyklá noky dělat jen z 1 tvarohu, protože nám toto množství stačí. Pokud plánujete více porcí nebo chcete mít “4 plné talíře”, udělejte dvojnásobné množství ze 2 tvarohů.

 Ingredience

2 velké porce nebo 4 malé “dezertní”

  • 1 jemný tvaroh “v kostce” (250 g)
  • 1 menší vejce
  • 75 g krupičky

Na jahodový rozvar

  • Větší miska jahod
  • Něco k doslazení jahod dle vašeho stylu – přírodní cukr, panella, nekalorické alternativy cukru, med, sirupy atd.
  • Rozpuštěné máslo na potření uvařených noků

  • Zakysaná smetana k ozdobení – tučnost dle preference, výborná je 30% crème fraîche

 Postup

  1. Tvaroh důkladně rozmíchám s vejcem a krupicí v hladké kompaktní pružné těsto. Je lepší, když je těsto měkčí než naopak.
  2. Dám si vařit vodu do většího hrnce. Vedle do menšího hrnce dám na kousky nakrájené jahody, trochu je osladím a nechám pod pokličkou mírně dusit ve vlastní šťávě asi 10 minut.
  3. Když se vaří voda ve velkém hrnci, namočím do ní lžíci a nabírám tvarohové těsto tak, aby mělo tvar noku nebo šišatého knedlíčku. Nok lze uhladit buď o stěnu mísy, ve které je tvarohové těsto, nebo ho vytvarovat pomocí dvou lžící. Noky vkládám do vroucí vody a nechám povařit podle velikosti asi 5 až 7 minut.
  4. Noky po uvaření sliju nebo vyberu děrovanou naběračkou, omastím trochou másla a v talíři doplním o jahodový rozvar a zakysanou smetanu. Hotovo!

TIP č. 1

Ovocný rozvar můžete připravit nejen z jahod, ale také z borůvek, švestek, meruněk. V některých receptech se ovoce podlévá trochou vody a pak zahušťuje škrobem. Jahody jsou rychle měkké a obsahují hodně vody, proto je dusím jen ve vlastní šťávě s trochou sypkého oslazovadla, kdy přirozeně zhoustnou a mají vyhovující konzistenci i bez jakéhokoliv dohušťování.

TIP č. 2

Tvarohové noky můžete připravit i s čerstvými jahodami v podobě studené jahodové omáčky. Jahody doporučuji nemixovat do hladka, ale jen je pomačkat s trochou husté zakysané smetany. Ideální je běžně dostupná 30% crème fraîche.

TIP č. 3

Těsto na tvarohové noky je natolik vděčné, že z něj jdou v ruce lehce vytvarovat malé knedlíčky. Může to být příjemnější pro ty, kterým jde lépe práce s vlastníma rukama než se lžící…🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...