Recept

Tvarohové knedlíky se švestkami – snadné těsto ze 3 ingrediencí

Extra jednoduchý a prověřený recept na tvarohové knedlíky s ovocem. Do těsta lze zabalit švestku, meruňku, jahodu, borůvky. 👍

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Zaručených receptů na tvarohové knedlíky je v knihách a na internetu mnoho. Liší se poměrem a druhem mouky, počtem vajec, přítomností másla, žloutků a množstvím tvarohu. Recept je však jedna věc, praxe druhá. Tu svoji oblíbenou konzistenci těsta je třeba “dostat do ruky”.

Já jsem teď zvolila verzi “více tvarohu, méně mouky”, což se leckomu může hodit. Jak chuťově, tak nutričně…

Při přípravě těsta pak obecně platí, že čím tužší těsto, tím tužší knedlíky a naopak. Těsto v tomto receptu je něco mezi. Měkké, pružné, nelepí se, zároveň je ale dostatečně pevné, aby do něj šlo pohodlně zabalit ovoce.

Ingredience na 10 menších knedlíků

  • 500 g tvarohu v alobalu
  • 1 vejce vel. M
  • 150 g dětské krupičky nebo hrubé mouky (může být půl na půl)
  • Špetka soli

Postup

  1. Tvaroh rozbalím a co nejvíce ho vysuším. Když je třeba, nechám kostky tvarohu chvíli položené na plátýnku…
  2. Tvaroh smíchám s vejcem a postupně zapracovávám krupičku. Přidám špetku soli. Pokud byl tvaroh více vodnatý a vejce větší, je třeba konzistenci dle citu doladit tak, aby se těsto příliš nelepilo.
  3. Švestky omyju, vyndám pecku a zase spojím. Odeberu kousek těsta, udělám placku a těstem obalím švestku. Poválím v dlaních a propojím. Pokud by byla švestka hodně velká, dám do knedlíku jen půlku.
  4. Knedlíky vložím do hodně vroucí vody, aby se zatáhly, zmírním stupeň a pozvolna vařím asi 7 minut.
  5. Na talíři knedlíky posypu oslazeným mákem a pokapu máslem.

Do máku jsem použila alternativní sladidlo, moučkový cukr ze stevie a erythritolu. Sypké sladidlo lze také vynechat a mák osladit oblíbeným rostlinným sirupem.

TIPY

  • Z těsta lze také jednoduše udělat jen malé knedlíčky, krátce je povařit ve vodě a na talíři přelít domácí omáčkou např. z rozmačkaných jahod. Těsto na malé knedlíčky doporučuji udělat méně tuhé, tedy dát o trochu méně mouky.
  • Knedlíky lze pojmout i netradičně a místo klasické krupičky použít třeba pohankovou.
  • Když vám nejede mák, alternativou mohou být např. krátce opražené mleté lískové ořechy.

> ☝️A když jsme u těch domácích knedlíků, tady je jeden “slaný” recept na domácí bramborové knedlíky. 🐭

Takže! Stačí koupit tvaroh, sehnat pár švestek a během chvíle zazářit s tímto tradičním sladkým jídlem.🤩

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...