Původně jsem měla v plánu udělat špagety s tuňákem a rajčaty, na poslední chvíli jsem se rozhodla zaexperimentovat a vyrobit koule, které upeču v troubě. Přidat bulgur se ukázalo jako nápad, který rozhodně prošel a budu se k němu ráda vracet.
Budete potřebovat
2 konzervy tuňáka (kus asi 160g)
150 g uvařeného bulguru
2 vejce
Na závěrečné dohuštění libovolnou “suchou směs” např. strouhanku, kukuřičnou strouhanku apod.
Na dochucení sůl, pepř, případně čerstvou petrželku
Olivový olej (2 lžíce do směsi a pak na potření)
Postup
Tuňáka slijte, rozmačkejte vidličkou a smíchejte s vejci.
Přidejte asi 150g uvařeného bulguru. Ochuťte trochou soli a pepře, pokud jídlo připravujete pro menší děti, tak tento krok vynechte.
Přidejte asi 2 lžíce olivového oleje a lehce dohustěte např. kukuřičnou strouhankou nebo jinou suchou směsí tak, aby směs byla kompaktní a šly z ní v ruce vytvarovat kuličky velikosti golfového míčku.
Ty naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pokud chcete, aby kuličky byly na povrchu více křupavé, potřete je pomocí mašlovačky lehce olivovým olejem. Pečte v předem vyhřáté troubě na 190 stupňů asi 20 minut.
Jako přílohu jsem podávala kaši z batátů, která se připravuje úplně stejně jako bramborová kaše.
Do malé mističky jsem pro případné zájemce nachystala ještě domácí dip ze zakysané smetany a hořčice, který se hodil jak k tuňákovým kuličkám, tak k salátu.
Bezlepková varianta
Kuličky připravte podle receptu na tuňákové karbanátky, kde bulgur nahrazují brambory a na dohuštění je použita kukuřičná strouhanka.