Recept

Tuňáková pomazánka s bílým zelím a ajvarem – inspirovaná srbskou kuchyní

Výrazná pomazánka bohatá na kvalitní bílkoviny. Tuňák a tvaroh jí dodají hutnost a sytost, zelí ji zase příjemně odlehčí a zajistí strukturu. Ajvar z paprik a lilků se postará o lehce pikantní a zajímavou chuť. Výborná na křupavých knackebrotech nebo jednohubkách.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Ve starším časopisu jsem narazila na “Srbskou pomazánku”. Zaujaly mě v ní 3 ingredience. Uzená makrela, čerstvé zelí a ajvar.

Někdy připravím i tuto verzi. Já jsem se ale touto pomazánkou jen inspirovala použila tuňáka a zelí sterilované, u kterého mám jistotu, že nebude do pomazánku pouštět vodu.

Chuť perfektně doladí ajvar, což je výrobek, který se stal stálicí v mých zásobách. Jedná se o konzistencí jemnou čalamádu, pastu z paprik a lilků. Koupit se dá jak v jemné, tak v ostré variantě. Ajvar kupuji co nejkvalitnější bez zbytečných přísad a konzervantů. Kromě pomazánek ho přidávám do dipů, luštěninových jídel a různých rajčatových či gulášových polévek.

Ingredience (větší množství pomazánky do střední mísy)

  • 200 g tuňáka (nakládané filety nebo v konzervě)
  • 200 g tvarohu (může být kostka i vanička, lepší je tužší)
  • 1 malá sklenice bílého sterilovaného zelí
  • 150 g žervé (nebo podobný typ)
  • 2 jarní či lahůdkové cibulky
  • 2 lžíce ajvaru (dala jsem pikantní od Podravky, prodává se i jemný)
  • Šťáva z půlky citronu
  • Na dochucení sůl, pepř, lze doladit ještě lžící majonézy

 Postup

  1. Tuňáka sliju, cibulku nakrájím na drobno, zelí vyklopím na sítko a důkladně z něj vymačkám vodu.
  2. Tuňáka rozmačkám vidličkou a spojím s tvarohem a žervé. Přidám na drobno posekané vymačkané zelí, cibulku, ajvar a šťávu z půlky citronu. Zase promíchám.
  3. Na závěr doladím chuť solí, pepřem, dle situace a účelu pomazánky někdy přidám ještě lžíci majonézy či čerstvé zelené bylinky. Hotovo!

> ☝️Ajvar můžete použít také v této pikantní pomazánce z ricotty.🙂

Ať se vám pomazánky povedou!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...