Kdo by neměl rád křupavé topinky. Smažit je ale na sádle nebo mastit máslem nemusí být zrovna to pravé... Potřít je rozmixovanými čerstvými rajčaty je lehčí a osvědčenou záležitostí středomořských snídaní ...
Oblíbila jsem si dávat na topinky rajčatovou šťávu nebo pyré. Okoukala jsem to na různých typech středomořských snídaní. Variant je mnoho. Někde jsem se setkala s propasírovanými rajčaty, ze kterých zbyla jen šťáva, jinde jsem dostala hustější pyré, ve kterém stále zůstaly kousky rajčat.
Někde je rajčatové pyré rovnou ochucené česnekem, bylinkami a sýrem, jinde máte k dispozici jen čistou chuť rajčat vyladěnou pouze o sůl.
Tak jako tak, všechny varianty jsou výborné. Tímto receptem nechci v žádném případě říct, že by bylo špatné si topinku namazat máslem či olivovým olejem, někdy se ale může hodit topinku kaloricky odlehčit a tuk si pak dopřát třeba v podobě sýra, avokáda, žloutku nebo oliv.
Na pyré z čerstvých rajčat budete potřebovat
Zralá masitá rajčata
Sůl, pepř
Olivový olej
Postup
Do rajčat zařízněte kříz a spařte je krátce v horké vodě. Slupka půjde dobře dolů. Odkrojte tvrdé části a dužinu včetně šťávy a nakrájejte na kostičky. Pak rozmixujte buď do hladka, nebo jen částečně, aby byly viditelné kousky rajčat. Ochuťte solí, pepřem, olivovým olejem.
K tomu dále – na sucho opečené topinky z celozrnného chleba – čerstvý sýr ( buď měkký bílý nezrající, nebo může být i feta) – čerstvé lístky zelených bylinek – Olivový olej
Nikdo nechce suché topinky. Neznamená to ale, že se musí mastit máslem.
Topinky se šťávou z čerstvých rajčat vytvoří dokonalou křupavo-šťavnatou kombinaci. A jak s nimi naložíte dál už je jen na vás 🙂