Recept

Tofunéza – nízkokalorická varianta majonézy

Tofunézu můžete použít všude tam, kde majonézu – do dresingů, na saláty, do pomazánek či bramborových salátů.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Nebudu vám tvrdit, že nepoznáte rozdíl mezi tofunézou a klasickou majonézou. Samozřejmě, že chutná jinak. Pokud tofunézu ochutnáte samostatně, má svoji specifickou chuť, kterou se od klasické majolky rozhodně liší. Jakmile ji ale zamícháte do různých salátů nebo pomazánek, nemusíte poznat žádný rozdíl. Velkou výhodou domácí tofunézy je také to, že si můžete upravit její konzistenci dle potřeby – do dresingů řidší, do pomazánek hustší. Skvělým fíglem je pak také nahradit v receptu třeba jen polovinu majonézy, která je velmi kalorická.

Toto je základní recept na tofunézu. Dle chuti si ji pak můžete různě okořenit, obylinkovat či očesnekovat.

Budete potřebovat

  • 50 ml rostlinného mléka nebo vody (množství upravte dle požadované konzistence)
  • 50 ml olivového oleje (pokud chcete dietnější, můžete dát méně)
  • 200 g tofu natural
  • umeocet (případně citronová šťáva nebo jablečný či vinný ocet)
  • mořskou sůl (pokud použijete umeocet, solte až nakonec, umeocet už je sám o sobě dost slaný)

Postup

  1. Do mixéru nalijte sojové mléko nebo vodu, přidejte olivový olej.
  2. Po kouscích vhazujte tofu a mixujte, než bude hmota dokonale hladká.
  3. Dále dochuťte umeoctem, mořskou solí, popř. citronovou šťávou.
  4. Takto máte hotovou základní tofunézu, která se hodí třeba do bramborového salátu.
  5. Chcete-li z ní udělat dresing, dále ji dochuťte např. hořčicí, můžete přidat i trochu bílého jogurtu,bylinky a koření.  

Obměna za tatarku

K základní tofunéze přidejte hořčici, cibulku, kyselou okurku a trochu petržele.

Další tipy – kopr, bylinky, česnek, kurkuma, červená paprika

TIP

Kdo by chtěl tofunézu vyzkoušet a nechce ji hned vyrábět, tak ji sežene ve zdravých koutcích supermarketů či zdravých výživách již jako hotový produkt. Budete-li ale posuzovat poměr množství/cena, určitě se vyplatí udělat si tofunézu doma.

V čem se tofunéza liší od klasické majonézy?

  • je čistě rostlinného původu
  • má o 84% méně tuku
  • neobsahuje živočišný tuk
  • neobsahuje žádné přídatné látky
  • je vhodná pro vegetariány
  • není riziková z hlediska salmonely
  • je zcela bez cholesterolu

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...