Kuličky z fazolí adzuki pečené v troubě - skvělé s rajčatovou omáčkou a těstovinami
20.06.2021 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
Když už se pustím do vaření fazolí Adzuki, dám vždy vařit alespoň 300 g suchých fazolí. Nebo rovnou celé půlkilové balení. Z části fazolí udělám třeba kuličky nebo karbanátky, z části vyrobím "pastu", pomazánku, kterou mažu do tortill nebo sandwichů. Fazolkami je také výborné obohatit gulášovou polévku...🙂
Ingredience (asi 18 kuliček)
- 350 g uvařených fazolí adzuki
- cca 70 g jemně mletých ovesných vloček
- 1 větší cibule
- 2 lžíce husté rajčatové pasty (protlak v tubě)
- Sůl, pepř, sušené zelené bylinky dle chuti jako např. oregano, tymián, majoránka, medvědí česnek, atd.) nebo i nasekané čerstvé bylinky
- Olivový olej
Postup
- Nejdříve si přes noc namočím fazole adzuki. Druhý den vodu sliju a fazole uvařím v nové NEosolené vodě do měkka. Vařím je pozvolna, na mírném plameni, určitě tak hodinu. Když mi nevadí, že se rozpadnou, tak i déle. Záleží, co s fazolemi plánuji dělat. Každopádně musí být příjemně měkké.
- Velkou cibuli nakrájím na drobno a orestuji ji do zlatova na olivovém oleji.
- Ovesné vločky si rozmixuji na drobno. Odeberu si potřebné množství uvařených fazolí a rozmixuji je do hladka.
- Fazole pak promíchám nebo promixuji společně s cibulí, protlakem, vločkami a dostatečně ochutím, aby směs byla výrazná.
- Hmotu nechám chvíli odležet, aby se zpevnila a vše se propojilo. Pak z ní jdou pohodlně naolejovanýma rukama tvarovat kuličky. Pokud by hmota byla z jakéhokoliv důvodu až moc řídká, je třeba ji ještě trochu zahustit. Né ale moc, protože by pak kuličky byly ve výsledku tuhé. Je tedy v pořádku, když jsou při tvarování spíše měkčí.🙂
- Kuličky dávám na nepřilnavý plech nebo plech vyložený pečícím papírem a peču je asi na 190 stupňů 20 minut. Pokud nejsou naolejované z tvarování, někdy je ještě potřu olivovým olejem.👍
TIP
Rajčatovou omáčku ke kuličkám můžete v sezóně vyrobit z čerstvých spařených a slupek zbavených rajčat, nebo použít sekaná rajčata v plechovce. K tomuto receptu se výborně hodí sekaná rajčata rovnou ochucená česnekem a bylinkami. Omáčku nechávám na mírném plameni vždy alespoň půl hodiny provařit, získá tak plnou chuť.
Když je potřeba, dá se toto jídlo připravit i jako bezlepkové. Na fotce zrovna vidíte verzi, kdy jsem použila ovesné vločky bez lepku a rýžové těstoviny.
A když těch uvařených fazolí máme více, než dáme do kuliček, doporučuji vyzkoušet tuto pikantní pomazánku na topinky z fazolí adzuki.🙂
Ať se vám recepty z fazolí adzuki povedou!🙂