Krémové špenátové rizoto s parmezánem

05.03.2020 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Ingredience (4 porce)

Postup

  1. Do rozehřáté hluboké nepřilnavé pánve dám olivový olej s kouskem másla. Přidám na jemno nakrájenou cibuli, krátce restuji, pak přidám na drobno posekaný česnek a krátce promíchám, až se rozvoní. Rýži restuji na mírném plameni, nesmí zhnědnout.
  2. Vsypu rýži, zvýším teplotu a na tomto základu ji opékám několik minut až zesklovatí. V tuto chvíli je možné rýži podlít naběračkou suchého bílého vína, jak je to uvedeno v originálních italských receptech. Já tento krok někdy využiju, jídlo lze ale chutně připravit i bez vína.
  3. Orestovanou rýži podliju naběračkou vývaru a postupuji jako při přípravě klasického italského risotta. Vždy, když se naběračka vývaru vstřebá do rýže, přidám další.
  4. Asi po 10 minutách přidám špenátové listy. Malé a křehké listy baby špenátů dávám celé, když jsou to velké špenátové listy, zbavím je stonku a překrájím je. Pár minut nechám provařit. Vmíchám parmezán a odstavím ze zdroje tepla. Nechám pár minut pod pokličkou dojít.

TIP

V obchodech se zdravou výživou či na internetu také můžete koupit neloupanou "přírodní kulatozrnnou rýži, která je vhodná na přípravu rizota.

> A pokud si chcete užít extra porci špenátových listů, zkuste tento jednoduchý recept na špenátové listy s ricottou a máslovými bramborami

Rizoto má krásně zelenou barvu, každý talíř lze ještě doladit pár hoblinkami parmezánu a zakápnout extra panenským olivovým olejem.