Recept

Těstoviny se zeleninou a žampiony – lehce smetanové

Krátce orestované žampiony spolu se zeleninou zjemněné nejlépe rostlinnou smetanou. Jednoduché, výborné ...

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Žampionovou polévku jsem dělala asi 3x a nebyla dobrá, tak jsem to na nějakou dobu vzdala. Když občas v obchodě sáhnu po vaničce žampionů, oloupu je, nakrájím na větší kusy a připravuji se zeleninou, těstovinami, noky na mnoho způsobů. Tady je jeden z nich. V tomto případě jsem použila klasickou mraženou zeleninu, jedinou zdržovačkou v tomto rychlém receptu je loupání žampionů …

Budete potřebovat

  • Mraženou zeleninu (směs hrášek, mrkev, kukuřice…nebo jinou)
  • Olivový olej
  • Čerstvé žampiony
  • Houbové koření (pokud ho nemáte, tak sůl, drcený k mín)
  • Trochu smetany – rostlinné (já dala sojovou) nebo klasické zakysané. [sojovou smetanu](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/sojova-smetana “sojovou smetanu”) dnes seženete v každém větším supermarketu.

Postup

  1. Žampiony oloupejte a rozkrájejte na čtvrtky nebo půlky dle jejich velikosti. Kusy by měly být větší.
  2. Mraženou zeleninu orestujte na olivovém oleji pár minut a pak přidejte pokrájené žampiony. Ochuťte houbovým kořením nebo solí a drceným kmínem.
  3. Restujte několik minut, žampiony jsou hotové cca za 5 minut.
  4. Na závěr lehce zjemněte smetanou, množství odhadněte podle množství směsi. Já jsem použila rostlinnou [sojovou smetanu](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/sojova-smetana “sojovou smetanu”).
  5. Podávejte promíchané s těstovinami.
Upozornění

Tento recept není vhodný pro malé děti. Žampiony jsou pro ně hůře stravitelné. Do 3 let věku by děti houby neměly jíst, omezovat jejich konzumaci je doporučeno až do 6 let. Samozřejmě záleží na množství. Pár kousků v bramboračcce není jako smaženice k večeři.

TIP

  • Stejným způsobem můžete místo žampionů použít hlívu ústřičnou.
  • Kdo chce, zakomponujte do receptu ještě cibuli …
  • Smetana zde slouží jen k doladění, k lehkému spojení chutí (viz foto). Cílem není vytvořit těžkou smetanovou omáčku.

Dobrou chuť 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...