Jídlo připravené doslova za pár minut a výsledek vynikající. Chuť kvalitních čerstvých těstovin v kombinaci se šťavnatým špenátem, uzeným lososem a sladkou smetanou je neodolatelná.
Jak už jsem psala u mnoha receptů, poslední dobou nejčastěji používám celozrnné těstoviny různých druhů. Jsou ale jídla, u kterých si ráda vychutnám tradiční chuť těstovin. A když už, tak čerstvých. Smetana jídlo zvláční, zjemní, doladí, rozhodně není cílem vyrobit z jídla těžkou nálož v podobě hlubokého talíře zalitého čtvrt litrem hutné smetanovo – sýrové omáčky…
Toto jídlo lze připravit také v úplně zjednodušené formě bez cibule a česneku. Jak ale moudro praví, “cibule a česneku není nikdy dost” a obzvlášť na podzim se jejich pravidelná konzumace vyplatí.
Na 2 – 3 porce potřebujete
250 g čerstvých těstovin
100 g uzeného lososa
listový špenát (použila jsem BIO mražený, asi 150 g)
smetanu 30% ( použila jsem BIO asi 100 ml)
cibuli, česnek
sůl, pepř
Olivový olej
Může být citronová šťáva na dochucení
Postup
Na troše olivového oleje jsem si orestovala na jemno nakrájenou cibulku. Ke konci jsem přidala na jemno nasekaný stroužek česneku, krátce promíchala a přidala listový špenát. Buď čerstvý nebo “povolený” v podobě rozmražených listů.
Špenát je hned hotový, takže jsem ho jen chvíli podusila, ochutila solí, pepřem,přidala smetanu a ihned uzeného lososa nakrájeného na kousky. Dle chuti je možné zakápnout citronovou šťávou.
Ihned jsem smíchala s těstovinama, které jsem si mezitím vedle v hrnci připravovala. Těstoviny jsem slila a ještě “mokré” přidala do pánve a vše jsem promíchala.