Recept

Těstoviny s rychlou omáčkou “Alfredo”

Těstoviny Alfredo patří mezi základní jídla italské kuchyně. Inspirujte se. Můžete si připravit tradiční kalorickou variantu, nebo omáčce značně odlehčit.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Jednoduché, rychlé těstoviny, jejichž základ dnes ve většině receptů tvoří 3 suroviny: parmazán, máslo a smetana. Pak už jen stačí přidat čerstvou zelenou petrželku a je hotovo. Záležitost na 10 minut. Original původní těstoviny alfredo neobsahují smetanu, ale jen máslo a parmazán, v některých receptech se pak kromě smetany ještě navíc vyskytuje i česnek. Tyto těstoviny můžete připravit buď tradičně nebo se pustit do odlehčené verze …

Budete potřebovat

(tradiční na kalorie nehledící varianta)

  • Těstoviny uvařené na skus – v originálu jsou to fettuccine (široké nudle)
  • Máslo (2cm proužek)
  • 1 kelímek smetany (tradičně 30%, dá se i s 12%)
  • 100-150g sýru typu parmazán (parmazán, grana padano, gran moravia)
  • Čerstvou petržel
  • Případně trocha soli či pepře na dochucení (dle slanosti sýra)

Postup

  1. Těstoviny uvařte na skus. Trochu vody, ve které se těstoviny vařily si, pro jistotu, nechte stranou.
  2. V hrnci si rozpusťte kousek másla, přilijte smetanu a pomalu společně pár minut zahřívejte.
  3. Přidejte nastrouhaný sýr a na jemno pokrájenou petržel.
  4. Konzistenci můžete vyladit trochou vody z těstovin. Případně dochuťte.

Není snad nutné připomínat, že tento recept se rozhodně neřadí mezi lehká jídla, zrovnatak není vhodný na večeři či pro jedince, kteří jsou v redukčním režimu.

Jak na odlehčenou (méně živočišnou) variantu omáčky Alfredo?

Do hrnce vlijte 1 rostlinnou smetanu (třeba sojovou) a nařeďte ji vodou z těstovin. Vsypte strouhaný sýr a nechte rozpustit. Vmíchejte nasekanou petržel. Na talíři zakápněte olejem lisovaným za studena a podávejte se zeleninovým salátem.

Zkusila jsem original variantu jen s máslem a parmazánem, variantu se smetanou a česnekem, odlehčenou variantu s rostlinnou smetanou – všechny jsou dobré, takže nelze šlápnout vedle. Rozhodně ale nevynechávejte petržel, ta tomu dodává typickou chuť.

A když nemáme parmazán nebo grana padano, tak tam nedáme eidam 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...