Rajčatové omáčky na těstoviny jsou oblíbené a jednoduché. Ať už se jedná o klasické špagety s rajčaty, boloňskou omáčku, její dětskou verzi s mrkví či pro dospělé s olivami. Dosud mě ale nikdy nenapadlo klasickou rajčatovou omáčku zkombinovat se smetanou, přestože se smetanovým sýrem [ricotta](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/ricotta “ricotta”) se to dělá běžně. Omáčku můžete přizpůsobit jak dětem, tak dospělým. Člověk by řekl, jak může být něco tak jednoduché tak dobré.
Lehčí variantou tohoto rajčatového receptu jsou [špagety pomodoro](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/spagety-s-rajcaty “špagety pomodoro”) z čerstvých rajčat, které jsou méně vydatné díky absenci smetany.
Zakysanou smetanu jsem v tomto receptu použila záměrně. Omáčku udělá smetanovou stejně tak, jako třeba vysokoprocentní klasická smetana, na rozdíl od ní je ale ta zakysaná méně tučná, má nižší obsah laktózy a tudíž je lépe stravitelná.
Sdílet recept myšičky na: