Italové milují tento jednoduchý recept. Pasta con pomodorini e ricotta! Skvělá chuť marinovaných sladkých rajčátek s čerstvou ricottou a bylinkami je prověřená :)
Množství ingrediencí volím vždy podle množství porcí, které dělám. Obecně se dá říci, že na 4 porce stačí cca 400 g těstovin, 350 g rajčátek a 1 kelímek ricotty (250 g).
Budete potřebovat
Těstoviny
Hroznová nebo cherry rajčátka (dostatečně zralá)
Čerstvý sýr ricotta
Olivový olej extra virgine
Směs čerstvých bylinek (bazalka, pažitka, petržel, může být i máta …)
Sůl, pepř, česnek
Trochu vody, ve které se vařily těstoviny
Postup
Nejdříve si naložte rajčátka. Omyjte je, překrojte je na čtvrtky. Do mísy vložte nasekané bylinky, přideje rajčátka, prolisovaný česnek, olivový olej, sůl, pepř a promíchejte. Nechte v chladu marinovat alespoň 30 minut.
Uvařte si těstoviny al dente. Pár lžic vody, ve které se těstoviny vařily si ponechte stranou.
Těstoviny dejte do pánve a restujte 2 minuty na mírném stupni s rajčaty, ricottou a trochou vody z těstovin, která vše pomůže propojit.
V originálním receptu se na talíři každá porce posype ještě sýrem pecorino a zakápne olivovým olejem.
Ricotta patří mezi mléčné výrobky, které si zaslouží více pozornosti. Její jemná neutrální chuť je ideálním prostorem pro další ingredience, které jí mohou dodat pokaždé jiný rozměr. Z nutričního hlediska je pak ricotta zajímavá vysokým obsahem bílkovin, přitom lehkou stravitelností.