Šmakoun je moderní potravina s vysokým obsahem bílkovin. Je dobře stravitelný, má nízký obsah sacharidů a tuků. Jeho využití v kuchyni je všestranné, pro mě má výhodu především v jednoduchosti a rychlosti jeho použití. Různé saláty se zeleninou jsou sice zdravé, pokud je ale neobohatíte o vhodný zdroj bílkovin, může se stát, že budete mít brzy hlad. Přidáním bílkoviny, v tomto případě Šmakouna, vyrobíte ze salátu plnohodnotné jídlo, které vás nasytí 🙂
Budete potřebovat
Oblíbené těstoviny (mohou být i celozrnné)
Šmakoun (přírodní nebo uzený)
Více druhů zeleniny (saláty, rajčata, paprika, okurka,cuketa atd. )
Kukuřici (dala jsem mraženou)
Pár kapek olivového oleje
Na dresing – sýr cottage, pár lžic zakysané smetany nebo jogurtu, hořčici, lžičku medu, oregano, trochu citronové šťávy)
Postup
Těstoviny uvařte na skus.
Šmakouna opečte z obou stran na pár kapkách olivového oleje.
Připravte si dresing, který všechny ingredience lehce stmelí. Použila jsem sýr cottage, který jsem v misce rozmíchala s trochou jogurtu a doladila hořčicí, lžičkou medu, oreganem a citronovou šťávou.
Mraženou kukuřici pár minut poduste s trochou vody pod pokličkou. Bude křehká a šťavnatá.
Šmakouna nakrájejte na čtverečky a promíchejte s těstovinami, zeleninou a dresingem. Podávejte vychlazené.
TIP
Šmakouna lze použít i za studena, já jsem se ale rozhodla ho opéct, jídlo tím získalo plnější chuť.