Recept

Těstovinový salát s mozzarellou a krémovým avokádovým dresinkem

Vláčný a sytý těstovinový salát, který je barevný a plný výživných ingrediencí. Příprava je snadná. Krémový avokádový dresink mu dodá jedinečnou konzistenci i chuť.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Dresinky na saláty si zásadně připravuji domácí. Vím přesně, co v nich je a mohu si vyladit chuť či nutriční složení.

Krémového dresinku můžeme dosáhnout i pomocí avokáda, které je nabité živinami a prospěšnými tuky.

Avokádo kupuji jen občas pro pestrost jídelníčku. Vyhovuje mi jeho akorát zralá forma “Ready to eat”.🙂

 Ingredience

  • cca 250 g suchých těstovin vrtulek (fusilli)
  • 2 balení mozzarelly (prodává se buď 125 g nebo 100 g)
  • 1 balení malých pevných rajčátek (asi 250 g, cherry, datlová…)
  • 1 miska mražené kukuřice
  • 2 až 3 jarní nebo lahůdkové cibulky

Na dresink

  • 2 avokáda (kupuji zralé, balení po 2, RTE, “Ready to eat”)
  • 1 krémový bílý jogurt (asi 120 až 150 g)
  • Šťáva z půlky středního citrónu
  • Sůl, pepř, může být sušený česnek nebo stroužek čerstvého
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Pro zvýraznění chuťi můžete přidat chilli nebo čerstvou bazalku

Postup

  1. Těstoviny uvařím podle návodu tak, aby byly al dente. Buď používám kvalitní semolinové těstoviny nebo bezlepkové rýžové těstoviny Risolino. Po uvaření je proliju studenou vodou a nechám zcela vychladnout.
  2. Rajčátka nakrájím na půlky, cibulku na drobno, mozzarellu na kousky. Mraženou kukuřici pár minut podusím v lehce osolené vodě.
  3. Dresink připravím ve vyšší nádobě pomocí tyčového dresinku. Avokádo rozříznu, vyndám pecku. Lžící vydlabu dužinu. Dužina musí být zralá, máslová. Né tuhá a trpká. Avokádo rozmixuji s citronovou šťávou, olivovým olejem, ochutím solí, pepřem, případně česnekem a zjemním jogurtem.
  4. Teď už jen vše smíchám dohromady. Mňam!

Salát je dobré nechat chvíli odležet v lednici. Doporučuji ho však sníst záhy, nehodí se na delší skladování.

 TIPY

  • Avokádový dresink můžete pojmout podle své chuti či cíle. Hlavní je princip rozmixovaného avokáda, které se dochutí a zvýrazní citronovou šťávou. Můžete ho doladit jen olivovým olejem, nebo rozmixovat s namočenými kešu či Skyrem. Skvělé je v něm také chilli.

  • Pro tento salát se hodí těstoviny, které mají spíše neutrální chuť a nerozpadají se. Pohankové penne či žitné flíčky si nechme na jiné recepty.🙂

> ☝️Pokud zařazujete do jídelníčku maso, doporučuji vyzkoušet také tento těstovinový salát s vařeným kuřecím masem a jogurtovo-sýrovým dresinkem.🙂

Ať se vám těstovinové saláty povedou! 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...