Zeleninový salát nemusí být jen osvěžující miska syrové zeleniny. Zeleninový salát může také pěkně zahřát. Zapojme pečené brambory, žampióny, restované fazolky a pikantní křenovou zálivku.
Různé dipy a zálivky ke studeným či teplým salátům připravuji zásadně vždy domácí. Ve složení je jen to, co přesně chci… Výroba domácí zálivky je navíc minutkovou záležitostí. Teď jsem se pustila do křenové, která je k pečené zelenině a bramborám jak dělaná.
Potřebujete
Brambory
Žampióny ( já jsem dala zahradní)
Zelené fazolky (měla jsem mražené)
Olivový olej
Sůl, pepř, kmín, případně koření na brambory
Na zálivku ( 2 porce)
2 lžíce olivového oleje
šťávu z půlky citrónu
2 lžičky křenové pasty
2 lžičky medu
špetku soli
Postup
Brambory oškrábu, nakrájím na měsíčky, žampióny oloupu a nechám v celku.
Nejdříve dám péct do trouby či hrnce typu “remoska” brambory ochucené olivovým olejem, solí a kmínem. Po 10 minutách přidám žampióny, o něco poději i fazolky. Brambory ještě dochutím kořením, které je typově podobné grilovacímu. Peču celkově asi 35 minut. Záleží na zvoleném postupu, troubě či velikosti ingrediencí.
Na zálivku nejdříve vyšlehám citronovou šťávu s olivovým olejem, pak zašlehám med a křenovou pastu.
TIP
Někdy postupuji také tak, že brambory peču v troubě a žampióny s fazolkami orestuji na pánvičce.