Jíst veganské jídlo nemusí znamenat srkat listy špenátu ze zeleninového vývaru a k tomu chroupat mungo klíčky. Veganské jídlo může být klidně sytá barevná nutričně hodnotná pánev se smetanovou omáčkou. A jde to i bez masa a smetany.
Budete potřebovat
1 balení tempehu (marinovaný nebo uzený)
1 hotovou cizrnu v nálevu (400 g, koupíte v každém supermarketu či zdravé výživě)
1 cibuli
1 velkou červenou papriku
Vývar na podlití
1 lžíci suché ingredience na zahuštění omáčky (dala jsem cizrnovou mouku)
Rostlinnou smetanu na zjemnění (množství dle chuti, dala jsem ovesnou)
Koření červená paprika a sůl
Postup
Cibuli nakrájejte na kostičky, tempeh na menší kousky, cizrnu slijte přes sítko, papriku nakrájejte na proužky.
Na pánvi rozehřejte olivový olej a cibulku orestujte do růžova. Přidejte postupně tempeh, čerstvou papriku, orestujte, ochuťte solí a kořením sladká červená paprika. Zaprašte lžící mouky, promíchejte.
Vsypte cizrnu a lehce podlijte vývarem. Nechte společně 5 minut provařit.
Na závěr zjemněte rostlinnou smetanou a dolaďte konzistenci i podle toho, jakou přílohu plánujete 🙂
Co se týče přílohy, máte téměř volné ruce.
Doporučuji indický chléb, bulgur, rýži, pečené brambory, těstoviny. Nedoporučuji houskové knedlíky a hranolky z friťáku :))