Recept

Tarhoňa na cibulce s orestovaným tofu, hráškem a paprikou

Drobné těstoviny Tarhoňa připravené podle tradičního způsobu jsou skvělým základem pro rychlé jídlo. Tarhoňa je promíchaná s voňavou cibulkou, orestovaným tofu, paprikou a hráškem. Hodí se i jako jídlo do krabičky.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tarhoňa je druh těstoviny, která se používá tradičně především ve slovenské a maďarské kuchyni.

Někdo ji uvaří jen ve vodě, tradiční postup je však ten, že se tarhoňa nejdříve na sucho opraží na pánvi a pak teprve zalije vodou a nechá pomalým varem nabobtnat. Takto může posloužit jako příloha k různým omáčkám nebo jako základ mnoha jídel podobně jako rýže či bulgur.

Níže uvedené ingredience jsou pro inspiraci, množství jednotlivých ingrediencí zvolte podle toho, jaké poměry surovin či počet porcí máte v plánu.🙂

Podobným způsobem můžete tarhoňu připravit také s tempehem, datlovými rajčátky, cuketou, brokolicí, balkánským sýrem a tak dále…

Ingredience

  • Tarhoňa
  • Tofu (druh dle preference. např. marinované, prodává se i ochucené chilli a limetkou)
  • Mražený hrášek (kupuji kvalitní český)
  • Cibule
  • Pórek
  • Barevná paprika (Buď červená špičatá nebo žlutá kulatá atd.)
  • Na dochucení koření dle chuti nebo trochu sypkého zeleninového bio bujónu
  • Tuk na opečení cibule, tofu a zeleniny (vhodný olej nebo přepuštěné máslo Ghí)

 Postup

  1. Jako první si připravím tarhoňu podle tradičního postupu. Množství odhadnu podle plánovaného množství jídla. Většinou dávám hrnek tarhoni. Tarhoňu na sucho opražím na pánvi, až lehce zezlátne. Je třeba ji míchat a hlídat. Než ji zaliju vodou, zakápnu tarhoňu olejem a promíchám. Na hrnek tarhoni se dává hrnek a půl vody. Tedy poměr 1:1,5. Osolím a nechám pozvolna vařit pod pokličkou asi 15 minut. Všechna voda se vsákne. Pak ještě nechám dojít mimo plotnu asi 10 minut.
  2. Mezitím si dám dělat cibulový základ a pak opeču ostatní ingredience. Cibuli nakrájím na drobno a orestuji na tuku do zlatova. Přidám nakrájený pórek, kostičky osušeného tofu a menší kousky barevné papriky. Restuji pár minut. Nakonec přidám hrášek a míchám, dokud hrášek nezměkne. Stačí mu pár minut.
  3. Ke směsi přidám uvařenou tarhoňu a dochutím. Někdy dám jen trochu sypkého biobujónu, jindy výraznější směs koření.
  4. Podle situace podliju jen malým množstvím vody, aby se obsah trochu zvláčnil. Krátce provařím a hotovo!

> ☝️A co někdy vyzkoušet rýžové těstoviny? Výborné jsou třeba s tímto minutkovým kuřecím soté s parmezánem.🙂

Ať se vám jídlo povede!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...