K upečení zdravých celozrnných domácích sušenek vám mohou stačit pouze 3 ingredience. Obejdete se bez cukru, bez másla, bez bílé mouky a přesto se dočkáte voňavých sladkých sušenek.
Tento recept jsem vymyslela, když jsem chtěla dětem upéct sušenky, ale cílem bylo obejít se tentokrát bez cukru.
Rozhodla jsem se použít vlašské ořechy, které dodají sušenkám kromě tuku i lahodnou chuť, dále datlovou pastu, která přirozeně osladí, dodá vlákninu a drží těsto pohromadě, a místo mouky namleté ovesné vločky, které jsou kvalitním zdrojem sacharidů a biologicky aktivních látek.
Budete potřebovat
100 g namletých vlašských ořechů
120 g datlové pasty
50 g namletých ovesných vloček
Postup
Vlašské ořechy rozemelte v robotu na jemno.
To samé udělejte s jemnými ovesnými vločkami. Pokud máte ovesnou mouku, můžete použít tu. Nebo jinou.
Datlovou pastu můžete koupit jako hotový produkt, který je praktický k okamžitému použití. Pastu si ale můžete vyrobit i z datlí tak, že je s trochou vody rozmixujete na pastu.
Vypracujte rukama kompaktní těsto. Nechte ho chvíli odpočinout a pak už jen tvarujte kuličky, které dávejte na plech. Ruce si můžete naolejovat.
Každou kuličku pak rozplácněte do tvaru sušenky. Jde to prsty, skleničkou, já jsem to dělala paličkou na maso.
Pečte na 180 stupňů asi 10 až 12 minut. Hlídejte! 🙂