Výhodou tohoto dezertu je, že ho nemusíte nechávat uležet či ztuhnout do druhého dne. Když mu dáte hodinku, bohatě to stačí. Smícháním zakysané smetany a zdravého sladila ječného sirupu vznikne krém, který je blízký karamelové příchuti. Teda aspoň mně to tak připadá.
Budete potřebovat
Libovolné sušenky bez náplně – použila jsem celozrnné máslové sušenky, můžete dát „bebečka“
1 plechovku mandarinek v konzervě
Štávu z mandarinek
Jahody
Na krém
Zakysanou smetanu
[Ječný sirup](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/jecny-sirup “Ječný sirup”) (nebo také “sirup z ječného sladu”, obilné sladidlo, nahrazuje cukr, prodávají ve zdravé výživě)
Postup
Na dno skleničky rozdrobte sušenky a polijte šťávou z mandarinek.
Dejte pár lžiček krému, který oslazením zakysané smetany [ječným sirupem](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/jecny-sirup “ječným sirupem”)
Na něj položte vrstvu mandarinek, pak pár lžiček krému, zase sušenky, ty polijte opět trochou šťávy z mandarinek, na ně opět krém a na vrch přijdou jahody.
V podstatě ani tak nezáleží na tom, kolik vrstev dáte či jak to seskládáte, hlavní je, abyste sušenky pokropili šťávou a dezert byl připraven během chvíle k použití 🙂
TIP
Mandarinky v konzervě zde mají dvojí účinek. Mandarinky vytvoří jednu vrstvu ovoce a šťáva zas namočí sušenky. Pokud mandarinky použít nechcete, můžete je nahradit banánem a chybějící šťávu nahradit třeba džusem.
Pokud zrovna nemáte ječný sirup nebo jiný obilný slad, tak se sice ochudíte o jeho specifickou chuť, zakysanou smetanu můžete osladit ale i medem nebo javorovým sirupem.
Když byste dezert připravovali pro děti, mohou si vrstvy naskládat sami a to pak budou natěšené, až se svým „dílem“ budou moci odměnit.