Recept

Šunkovo – sýrové špecle s pórkem

Špecle nemusíte vyrábět, dají se dobře sehnat už hotové chlazené. Pak už je stačí smíchat či zapéct právě třeba se šunkou a sýrem a bleskový oběd je na stole.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Když narazíte na kvalitní chlazené špecle, nemusíte je vařit jako těstoviny, tudíž je jejich jakákoliv úprava bleskovou záležitostí. Nedělám je zas tak často, a když, tak v této variantě, která je oblíbená v bavorských restauracích jako “schinken käse spätzle“. Hlavně je to fakt rychlovka …

Budete potřebovat

  • 1 balení hotových chlazených špeclí
  • 200g kvalitní vepřové šunky nakrájené na nudličky (čím víc % masa, tím lépe)
  • 150g tvrdého sýra bez konzervantů nakrájeného na malé kostičky (můžete i nastrouhat)
  • 1 pórek
  • Olivový olej extra virgine (v Německu by ale asi dali spíš sádlíčko 🙂
  • V případě potřeby trocha soli či pepře na dochucení

Postup

  1. Pórek omyjte, nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka a orestujte na olivovém oleji.
  2. Po chvíli přidejte nakrájenou šunku na nudličky a společně chvíli michejte, můžete chvilku nechat dusit, zkrátka, aby byl pórek měkký.
  3. Přidejte chlazené špecle, které stačí prohřát na pánvi. Můžete je vhodit i do vroucí vody a jakmile vyplavou na povrch, sebrat je, ale je to další hrnec navíc…
  4. Úplně na závěr do jídla vmíchejte sýr. Klasikou je tvrdý sýr, zkuste třeba i měkký sýr feta, to je také moc dobré.

Kdyby někdo neznal špecle

Špecle (Spätzle) jsou typ vaječných nudlí, které jsou známé jako švábská specialita. Jsou ovšem typické také pro švýcarskou a rakouskou kuchyni. Podávají se buď jako příloha, nebo z nich můžete uvařit samostatné jídlo. Nakládat se s nimi dá podobně jako s italskými noky či slovenskými haluškami – fantazii se zkrátka meze nekladou. Pokud vás to v kuchyni baví, tak si je můžete doma vyrobit, pokud to chcete mít téměř bez práce, tak je můžete koupit sušené (oddělení těstovin) nebo chlazené (tam, kde mají noky, torteliny apod.) Já kupuji raději ty chlazené.

TIP

Zkuste špecle použít místo těstovin či knedlíků ke kuřeti na paprice …

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...