Recept

Šťavnatý moučník s jablky a tvarohem – z mrkvového těsta bez cukru

Křehké a přirozeně sladké mrkvové těsto, na něm bohatá a vláčná jablečná náplň. Tvarohová vrstva dodá moučníku sytost a krémovost. Příprava snadná, z běžně dostupných ingrediencí. Chutná stejně dobře jako vypadá.🙂

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Příprava není složitá. Ve zkratce. Během chvíle v míse spojíte ingredience na těsto. Krátce podusíte jablka na náplň a necháte vychladnout. 2 tvarohy na náplň jsou umíchané během minutky. Pak se vše jen navrší do formy.🙂

Moučník, který jsem si takto pro sebe sestavila, protože jsem měla chuť na něco domácího poctivého.🙂 Základ totiž tvoří moje oblíbené mrkvové těsto, do kterého se nedává cukr. To mi vyhovuje, protože pak mohu ovlivnit, jak moc a čím osladit náplň. Dětem chutná více sladší varianta, jiní zase ocení jemnou přirozenou sladkost.

Jablečná vrstva moučník krásně zvláční, tvarohová vrstva zase zajistí bílkoviny a krémovost.

Takový moučník poslouží nejen jako “sladkost ke kávičce”, ale také jako výživná svačinka, která dokonale uspokojí chutě.

Recept jsem zkoušela několikrát s různými variantami mouk. Se špaldovou, čirokovou, pohankovou, bezlepkovou směsí. Pokaždé se povedl…

 Ingredience

Mrkvové těsto

  • 300 g jemně mleté mouky (já kombinuji tradiční mouku se špaldovou nebo jemně mletou pohankovou nebo čirokovou)
  • 200 g másla
  • 130 g mrkve
  • 1⁄2 bio kypřícího prášku do pečiva

Jablečná vrstva

  • asi 600 g na menší kousky pokrájených oloupaných jablek (dělám spíše plátky než kostičky)
  • něco k lehkému doslazení jablek (může být sypké oslazovadlo i sirup, množství dle kyselosti jablek a vaší chuti či záměru, cca 2 lžíce).
  • 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku (používám bio s pravou vanilkou)

Tvarohová vrstva

  • 2 tvarohy ve vaničce (tučnost dle vašeho záměru)
  • 1 žloutek
  • Může být 1 lžíce zakysané smetany na zjemnění, pokud je tvaroh tužší
  • Opět něco k lehkému doslazení tvarohu (Záleží na typu tvarohu, některé jsou kyselé, jiné přirozeně sladší smetanové, hodí se med, sirup, nebo přírodní vanilkový cukr.)

 Postup

  1. Jako první si předem připravím těsto. Je ideální nechat ho alespoň hodinu nebo více odležet v lednici a ztuhnout. Mrkev nastrouhám na jemno a spojím ji s lehce povoleným máslem, moukou a 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva. Těsto poctivě hnětu dokud z něj není hladká kompaktní hmota. Vytvaruji ji do bochánku, zabalím do fólie či sáčku a nechám vychladnout v lednici.
  2. Jablka oloupu, překrojím na měsíčky, vykrojím jádřinec a pak nakrájím na menší kousky, spíše plátky. Jablka dám do menšího hrnce, dle potřeby lehce osladím a dusím pod pokličkou asi 10 minut. Kousky jablek změknou a jablka pustí trochu šťávy. Zasypu rovnoměrně lžící vanilkového pudinkového prášku a ihned rozmíchám mezi jablka. Krátce provařím, aby se jablka lehce zahustila.
  3. Na tvarohovou vrstvu jen rozmíchám do hladka 2 vaničkové tvarohy (tedy jemné konzistencí), přidám žloutek a dle chuti dosladím. Když dávám do tvarohu med nebo sirup, konzistence je tak akorát. Když tvaroh ochucuji třeba bio vanilkovým cukrem nebo přírodním sypkou nekalorickou alternativou cukru, někdy ještě zjemním 1 lžící zakysané smetany.
  4. A teď už to jen vršit do formy. Na toto množství je ideální forma 24 cm. Vezmu vychlazené těsto a ukrojím z něj asi 2/3. Ne víc! Něco lehce pod 2/3. Ten zbytek strčím na chvíli do mrazáku, aby se to lépe strouhalo. Těsto tedy úplně jednoduše namačkám na spodek formy. Když vyleze trochu do boku, nevadí, stačí ho však dát jen na spodek.
  5. Teď rozprostřu jablečnou náplň a na ni hned tu tvarohovou.
  6. Zbytek těsta nastrouhám na hrubém struhadle a posypu vršek.
  7. Peču na 175 stupňů do zezlátnutí povrchu. Asi 45 minut. Hotovo!

Moučníku prospěje, když nepotřebujete hned krájet a podávat. Lepší je, když má čas pořádně vychladnout a pár hodin odležet. On se hezky propojí a ještě zvláční. Pokud vám zbyde do druhého dne, tak gratuluji.😀

TIPY

  • Moučníku sluší, když jsou jednotlivé vrstvy vyšší a hezky vidět, proto je lepší kulatá forma max. 24 cm. Dřív jsem měla jen 1 formu 26 cm, ale časem se mi hodila jak 20, tak 22 a nakonec i 24.🙂
  • Jablka můžete osladit i přirozeně rozinkami. Rozinky nechte předem chvíli nabobtnat v tekutině. Může to být voda nebo voda šmrncnutá troškou rumu.
  • Pokud chcete moučník sladký, ale vyhýbáte se sladidlům, které zvyšují hladinu krevního cukru, vyzkoušejte třeba kombinaci erythritolu se stevií.
  • Recept jsem několikrát dělala i v bezlepkové variantě a povedl se. Těsto je totiž vděčné a snese různé kombinace mouk. Nedoporučuji však kokosovou…
  • 1 tvaroh můžete nahradit také 1 lehce stravitelnou ricottou.

> ☝️Jak jinak se dá ještě využít mrkvové těsto? Doporučuji vyzkoušet tyto šátečky z mrkvového těsta s povidly.🙂

Ať se vám recept povede! A kdybyste ho nějak vytunili, nenechávejte si to pro sebe.🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...