Recept

Krémová špenátovo-cuketová polévka se ztraceným vejcem

Čím doplnit krémovou zeleninovou polévku, aby byla chutnější a výživnější? Jde to i bez klasických zavářek z mouky. Skvělou vložkou do polévky je ztracené vejce jednoduše připravené za pár minut.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Jak už jsem mnohokrát psala, u zeleninových polévek dodržuji pravidlo “držet se při výběru surovin podobných barev”. Cuketa a špenát tedy mají zelenou 🙂

 Potřebujete

  • 350 g cukety
  • 350 g špenátu (bio mražený, listy)
  • 1 nastrouhanou bramboru
  • Zeleninový vývar
  • Malý šálek smetany ( může být rostlinná, jde i verze bez smetany )
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • Olivový olej
  • Kvalitní vejce a ocet

 Postup

  1. Na olivovém oleji orestuji nakrájenou cibulku, pak přidám cuketu na kostičky. Cuketu jsem měla menší, domácí, takže jsem nechala slupku. Pár minut restuji, až je cuketa opečená.
  2. Přidám špenát, oloupanou nastrouhanou bramboru a zaliju vývarem tak, aby byla zelenina ponořená. Množství tekutiny doladím na konci. Vařím asi 10 minut.
  3. Ke konci dochutím česnekem, solí, pepřem a rozmixuji do hladka. Polévku někdy nechám jen takto, jindy zjemním trochou smetany. Na konci doladím hustotu dle potřeby.

Příprava ztraceného vejce

Na každou porci polévky přijde jedno vejce, které se ideálně každé připravuje samostatně. Jedno po druhém. Do hrnce dám 1 litr vody, který přivedu k varu a přidám 1 lžíci octa. Vroucí vodu s octem vařečkou roztočím dokola a z misky opatrně vyklopím rozklepnuté vejce doprostřed víru. Jakmile se “dotočí”, plamen stáhnu a nechám jen 2 minuty dojít. Někteří kuchaři doporučují jako fígl vejce nejdříve rozklepnout do octa a teprve pak vlít do vroucí vody. Drží pak lépe pohromadě.

Do misky naliji polévku, doprostřed vložím ztracené vejce a doladím olivovým olejem a zelenými bylinkami 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...