Recept

Špenátové halušky s krémovou omáčkou se žampiony a nivou

Z uvařeného špenátového pyré velmi snadno připravíte domácí halušky. Nejvíc k nim sedí výrazné ingredience jako bryndza nebo domácí smetanová omáčka se žampiony, nivou a schwarzwaldskou šunkou.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Mně se osvědčilo dělat špenátové halušky jen ze špenátového pyré, vajec a mouky. Druhy mouk lze různě střídat. Já jsem zkoušela špaldovou mouku, čirokovou, pohankovou, vždy ale přidávám část mouky i ve formě krupice. Krupici lze koupit např. špaldovou, kukuřičnou nebo pohankovou.

Základem je dostat do oka správnou konzistenci těsta. Nikdy se neřídím přesným množstvím mouky v receptu, ale postupně přidávám do špenátového pyré mouku, až vnikne středně husté těsto, které bude třeba protlačit přes sítko na halušky.

Jinak je to klasika. Když by bylo těsto až moc tuhé, byly by halušky tuhé. Pokud by těsto bylo řidší a šlo přes sítko protlačit velmi snadno, mohly by se halušky ve vodě rozpadnout.

Stojí zato udělat si zkušenost, zjistit jak to těsto funguje a pak už se jen těšit z výsledku a vymýšlet, jaké omáčky připravit.🙂

Omáčka na halušky u tohoto receptu se hodí také ke špeclím nebo těstovinám.👍

 Ingredience

Na špenátové halušky

  • 300 g uvařeného špenátového pyré (dá se z mraženého i čerstvého špenátu)
  • 2 střední vejce
  • cca 350 g mouky + další dle potřeby (nebo mouku nevážit a přidávat do středně tuhé konzistence, ideální je kombinace hladké mouky a krupice nebo hrubé mouky)
  • sůl
  • 2 stroužky česneku

Na omáčku

  • 250 g menších čerstvých žampionů
  • 100 g swchwarzwaldské šunky
  • 150 g nivy (nebo podobného sýra)
  • 250 ml smetany + případně trochu mléka na doředění (použila jsem rostlinnou smetanu i rostlinné mléko)
  • Olivový olej
  • Pepř

 Postup

  1. Na halušky. Připravím si špenátové pyré. Je možné udělat ho z různých druhů mražených špenátů nebo z čerstvého podušeného a vody zbaveného špenátu. Špenátové pyré ještě teplé ochutím česnekem, solí a nechám vychladnout. Vmíchám vejce a postupně zapracovávám mouku. Množství mouky se vždy řídí charakterem špenátu, velikostí vajec a druhem mouky. Těsto by mělo být hutnější, aby bylo nutné ho protlačit skrz díry v haluškovači, a mělo by být také dobře ochucené.

  2. Příprava omáčky. Na oleji pár minut restuji na plátky nakrájené žampiony. Přidám na kousky nakrájenou šunku, zaliju smetanou, rozdrobím nivu, opepřím a na mírném stupni krátce společně prohřeju, až se sýr rozpustí a vše propojí.

  3. Do většího hrnce dám vařit vodu. Vodu osolím a skrz cedník na halušky protlačuji těsto do vroucí vody. Jakmile halušky vyplavou na povrch, jsou hotové.

  4. Halušky ihned servíruji a přeliju připravenou omáčkou. Ozdobím zelenými bylinkami.

TIP

Cedník na halušky nejčastěji seženete nerezový s rukojetí. Mně se osvědčil větší plastový, který rovnou posadím na hrnec a už jen pohodlně protlačuji těsto.

> ☝️Zapojit špenát můžete i jinak než přímo do halušek. Zkuste tradiční halušky s bryndzou a se špenátem.🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...