Mít doma jedno balení špeclí se vždycky hodí. Přidat k nim brokolici a slaninu je pak kompromis, jak zajistit nejen výraznou chuť, ale i porci mikroživin a vlákniny.
Když se řekne špecle, vybavím si okamžitě tradiční rakouské jídlo “spätzle mit schinken und käse”, které je sice výborné, ale díky osmažené cibuli, oleji a tučnému sýru je v restauracích často velmi mastné a těžké.
Doma je proto ráda připravuji se zeleninou v kombinaci se slaninou, kdy je všeho tak akorát a po jídle zbyde jen prázdná pánev a dobrý pocit.
Množství uzpůsobte podle toho, kolik porcí chcete připravit.
Budete potřebovat
Špecle (běžně seženete hotové čerstvé chlazené nebo sušené jako těstoviny)
Slaninu (použila jsem vysoce kvalitní, jemně uzenou)
Brokolici (růžičky)
Na doladění čerstvou petrželku nebo cibulovou nať, sůl, pepř, olivový olej
Postup
Na pánvi pozvolna orestuje na kostičky nebo nudličky nakrájenou slaninu. Pokud z jakéhokoliv důvodu slaninu nechcete, zvolte vysokoprocentní uzenou šunku.
Brokolici rozeberte na růžičky a tepelně krátce upravte buď nad párou nebo pod pokličkou v troše vody. Stačí pár minut, aby růžičky změkly. Rozhodně ji nerozvařte.
Špecle uvařte na skus podle návodu, sceďte a přidejte do pánve se slaninou a na kousky nasekanou brokolicí.
Ochuťte solí, pepřem, přidejte nějakou tu “zeleň”.
Jídla složená jen ze 3 až 4 ingrediencí mají své kouzlo jednoduchosti, které nám šetří čas.