Recept

Speciální bramboračka jako hlavní jídlo

I s takovou klasikou, jakou je bramboračka, lze vymýšlet mnoho variant. Zkuste tuto extra výživnou.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Zkuste do bramboračky “vpašovat” různé další ingredience, které v klasice nemají co dělat, a připravte z ní syté jídlo. A v čem je tedy tato bramboračka speciální? Je hustá, bez mouky, výživná a to díky červené čočce a žitným nudlím.

Jelikož jí dělám pokaždé jiné množství, nezabývám se v tomto receptu přesným množstvím surovin.

Budete potřebovat

  • Brambory
  • Kořenovou zeleninu – mrkev, petržel, celer
  • Cibuli
  • Olivový olej
  • Červenou čočku loupanou (ta je hotová do 15 minut)
  • Žitné vlasové nudle
  • Na dochucení – sůl, majoránku, česnek (co jste zvyklí)

Někdo si bramboračku neumí představit bez lesních hub či žampionů, tak tato ingredience už je na vás.

Postup

  1. Cibuli nakrájejte a orestujte na olivovém oleji. Přidejte kořenovou zeleninu. Buď klasicky nakrájenou, nebo nasekanou na drobno. I to občas dělám.
  2. Zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem.
  3. Přidejte na kostičky nakrájené brambory a propláchnutou loupanou červenou čočku. Na menší množství polévky 2 hrstky, když děláte pořádný hrnec, tak třetinu půlkilového pytlíku.
  4. No a teď už jen vařte do změknutí zeleniny a čočky. Čočka polévku přirozeně zahustí.
  5. Bramboračku stačí ochutit až na závěr, česneku ani majoránce stejně neprospívá, když se vaří zbytečně dlouho.
  6. Vedle v kastrůlku si zvlášť uvařte vhodnou zavářku, já jsem zvolila celozrnné vlasové žitné nudle. Ty přidejte do hrnce až úplně nakonec.

TIP

  • Polévky můžete uvařit hodně a máte-li doma malé děti, všichni si přijdou na své. Před závěrečným dochucením polévky odeberu její část pro děti a dospělým pak ještě doladím majoránkou a česnekem navíc.

  • Další varianta polévky, kterou mám vyzkoušenou, je s bulgurem a cizrnou.

  • Výborné je také polévku na talíři posypat lahůdkovým droždím. Význam to má nejen chuťový, ale i nutriční.

U této polévky nezáleží, kolik dáte brambor, zeleniny, čočky nebo nudliček. Když ji dobře ochutíte, vždycky se povede. Hustotu lze přece doladit na závěr.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...