Recept

Špaldový moučník s tvarohem a povidly – hrnkový bez vážení

Nemůžete se rozhodnout, jestli máte chuť na tvaroh či povidla? Dejte si obojí zapečené v moučníku ze zdravé špaldové mouky ...

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tento moučník je v různých podobách docela známý, já ho ale peču ze špaldové mouky. Je tedy o mnoho zdravější, než kdyby byl jen z mouky bílé. Kombinace tvarohu a povidel jednoduše nemůže zklamat :-)V létě pak můžete povidla vyměnit za šťavnaté ovoce …

Budete potřebovat

(1 hrnek = 250-270ml)

  • 2 hrnky jemně mleté špaldové mouky (nebo hrnek polohrubé a hrnek špaldové)
  • 3 vejce
  • 1 hrnek cukru (přírodní cukr)
  • 1/2 hrnku oleje
  • 3/4 hrnku mléka (klasické nebo rostlinné)
  • 1 prášek do pečiva (ideálně BIO)

Na tvarohovou náplň

500 g tvarohu, 2 vejce, 3/4 hrnku cukru (množství dle chuti, nebo použijte jiné alternativní sladidlo), 1 vanilkový cukr, podle potřeby mléko

Na povidlovou náplň

1 [povidla](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/povidla “povidla”), trochu rumu, dle chuti skořici, případně trochu vody na rozředění

Postup

  1. Nejdřív si připravte náplně. Tvaroh rozmíchejte s vejci a cukrem, přidejte trochu mléka.
  2. [Povidla](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/povidla “Povidla”) smíchejte s rumem a skořicí.
  3. Dále si ušlehejte vejce s cukrem, až vznikne hustá světlá pěna.
  4. Do ní přidejte mléko, olej a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  5. Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech nebo na plech vyložený papírem na pečení.
  6. Na těsto naneste tvarohovou mřížku pomocí cukrářské pomůcky nebo obyčejně cik cak lžící.
  7. Do vzniklých čtverečků vložte hromádku povidel nebo kousek ovoce.
  8. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 25 minut. Zkuste případně špejlí, hlavně moučník nepřepečte, byl by suchý …

TIP

  • Pokud nemáte povidla, můžete do vzniklého čtverečku dát ovoce. Zkoušela jsem s meruňkami.

  • Různá povidla jsou různě sladká, některá obsahují dost přidaného cukru a jsou až přeslazená. Proto zvažte celkové množství cukru v moučníku a přizpůsobte ho svým chutím. Cukr je jak v těstě, tak v tvarohu, tak mnohdy v povidlech. Vždy můžete část cukru nahradit zdravějším sladidlem (slady, stevia, do tvarohové náplně trochu agáve sirupu)

Nejsou povidla jako povidla

Pokud nemáte domácí povidla a kupujete je v supermarketech, rozhodně si přečtěte etiketu. Mezi povidly existují velké rozdíly. Mnohdy obsahují E211 – benzoan sodný a to je látka, kterou opravdu nechcete posílat do svého těla. Hledejte vždy povidla bez chemické konzervace.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...