Špagety s česnekem a feferonkou. Italská klasika, která v sobě spojuje výrazné a geniální chutě olivového oleje, opečeného česneku, feferonky a čerstvé petržele.
Když máte dobré těstoviny, které jsou navíc správně uvařené, stačí už jen málo, aby během pár minut vzniklo dobré jídlo 🙂
Na 2 porce budete potřebovat
asi 200 g suchých kvalitních špaget
50 ml olivového oleje extra virgine
1 čerstvou feferonku
8 stroužků česneku nakrájeného na plátky
Hrst nasekané hladkolisté petržele
Postup
Nejdříve si připravte ingredience do pánve. Nakrájejte česnek na plátky, nasekejte feferonku a hladkolistou petržel.
Dejte vařit vodu na špagety a uvařte je na skus v dostatečně osolené vodě. Špagety musí být při skousnutí opravdu tužší. Myslete na to, že pár lžic vody, ve které se těstoviny vařily, použijete do pánve.
Zatímco se vaří těstoviny, začněte pracovat na pánvi. Do studené pánve nalijte olivový olej, zahřejte a přidejte plátky česneku. Restujte je pozvolna, až chytnou barvu. Přidejte nasekanou feferonku, petržel, promíchejte a propojte s pár lžícemi vody, ve které se vařily těstoviny.
Do pánve přidejte špagety, opatrně proházejte, promíchejte a ihned podávejte.
Tipy
Omáčka vždy čeká na těstoviny, nikdy ne naopak.
Špagety uvařte al dente. Opravdu musí být na skus tužší.
Těstoviny po uvaření neproplachujte studenou vodou.
Italové radí připravovat v jedné pánvi maximálně 2 porce, aby se s nimi dalo správně pracovat.
Voda na těstoviny by se měla dle tradice osolit ideálně hrubou mořskou solí. A tou Italové rozhodně nešetří. Doporučují na každých 100 g suchých těstovin použít 1 litr vody a 1 lžíci soli.
Jednoduché jídlo, které máte se vším všudy do 10 minut na stole 🙂